Solidaritet till de strejkande hamnarbetarna

Hamnarbetarförbundet har idag gått ut i strejk då arbetsgivaren APM Terminal vägrat gå med på fackets krav om bland annat få själva välja vilka som ska företräda dem och att få utse sina skyddsombud på arbetsplatsen. Därför organiserar facket punktstrejker vid Göteborgs hamn. 

20161115_151708

Hur effektiv strejk verkligen är, visas i den attack borgerlig media har satt igång i samband med strejken. Göteborgs hamn som står ungefär hälften av trafiken i svenska hamnar blir hårt drabbad av en strejk och därför slår det hårt ekonomiskt mot arbetsgivaren och näringslivet.

Det är dock inte fackets ansvar att skydda arbetsgivarens vinster, utan att försvara medlemmarna när det gäller bland annat arbetsmiljö och  kollektivavtal, det som arbetsgivaren nu försöker ta ifrån dem.

Diskussionen mellan APM terminal och Hamnarbetarförbundet har pågått sedan i våras och på uppmaning av andra aktörer sköts konflikten upp i hopp om att en lösning skulle ske. Men istället har APM Terminal vägrat ge vika och hävdat att avtal nås genom Transportarbetarförbundet, som representerar en försvinnande del av hamnarbetarna, då dessa står svaga i medlemsantal i hamnen samt Hamnarbetarförbundet ställer krav. Facket skickade ut för två veckor sedan en åsiktsförklaring till arbetsgivaren, som snart kommer att offentliggöras, som VD:n vägrat acceptera.

20161115_152039
Ordförande Peter Annerback säger till Offensiv:

– För oss handlar det om tre grundläggande frågor. Vi vill välja våra företrädare när det gäller förhandling, det handlar inte om att det ska sitta 20 personer på möte med arbetsgivaren och slippa arbeta med produktionen. Det handlar om att vi ska få välja, kanske två personer som ska vara på förhandling eftersom de i det läget inte var i produktionen. Det andra är att vi representerar 85 % av arbetarna och arbetsgivaren vill utse sina skyddsombud och våra ska då bort. Vi har jobbat på det här sättet i 40 år och vi har hållit nere skadorna tack vare en bra skyddsorganisation, trots att det är en av Sveriges farligaste arbetsplatser. Det tredje är att APM ska följa lagen när det gäller föräldraledighet och semester. Vi har rätt att få besked två månader innan, något som inte fullföljts av arbetsgivaren. Arbetsgivaren hänvisar oss att vi ska stämma dem, men vi är inte intresserade av pengar utan att vi får vår ledighet.

Det här kommer att kunna bli en lång process. Därför har Hamnarbetarförbundet sökt stöd internationellt bland andra hamnarbetarförbund och på plats på första dagen fanns hamnarbetare från Danmark.

En av dessa talade till de strejkande:

– Vi har följt frågan mellan er och APM sedan februari, deltagit i strejken i april och kommer stödjer er även nu. Beroende på vad som händer med denna konflikt kommer vi vara med er i eventuella kommande aktioner och stödja er.  ”You’ll never walk alone”, avslutade hamnarbetaren talet med.

20161115_151427

Mickey, en av hamnarbetarna från Danmark, berättar även personligen till Offensiv om varför han deltar:
– Jag är här för att visa den internationella solidariteten vilket är en viktig styrka för hamnarbetarna i strejk.

Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till Hamnarbetarförbundet och kommer att följa frågan samt arbeta för att sprida solidaritetsarbete och aktioner internationellt.

Amer Mohammed Ali
Minela Mahmutovic 
(Foto: Zahid Baloch)

Annonser

En reaktion på ”Solidaritet till de strejkande hamnarbetarna

  1. Pingback: Upptrappad hamnkonflikt i Göteborg – Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s