Hyresgästföreningen demonstrerade i Hjällbo

Hundra personer deltog på de lokala Hyresgästföreningarna Sandspårets, Bergsgårdsgärdets och Bondegärdets demonstration i Hjällbo på onsdagskvällen.

I höstmörkrets regn och blåst lyssnade man till tal från de lokala föreningarna och Angeredsföreningen.

Man reste tillsamman krav på åtgärder mot kalla lägenheter, eftersatt underhåll och dålig service.

Jamila Mohamed från Bergsgårdsgärdet lokala hyresgästförening förklarade varför Hyresgästföreningen kallat till demonstrationen.

– Förtroendevalda blir inte tagna på allvar och man motarbetar oss i vårt förtroendeuppdrag. Hyresgäster upplever ett nonchalant bemötande, otrevliga och i vissa fall rent hotfulla eller rasistiska kommentarer vid kontakt med bolagets lokala representanter. Lägenheterna är kalla och ersatta, felanmälningar följs inte upp och servicen är under all kritik, vi vill ha förändring, sa Jamila.

Men framförallt riktades kritik mot den kultur som allt för länge fått härska från Poseidons lokala kontor i Hjällbo där boende känner sig utsatta för i vissa fall hotfull och förnedrande personal vid klagomål. Kravet var kortfattat ”Vi kräver att behandlas med respekt”.

Amer Mohammed Ali ordförande i Sandspårets lokala hyresgästförening tog upp vikten av organisering och att så många som möjligt bör att aktivera sig.

– Hyresgästföreningen måste fungera som en motpart till bolagen, som ett fackförbund för hyresgäster och då krävs det att vi är organiserade och aktiva. När det gäller kylan kräver vi klimatrenovering i lägenheterna med bättre isolering och moderna fönster så blir det varmare i lägenheterna och bättre för klimatet, sa Amer.

Kristofer Lundberg är ordförande för Hyresgästföreningen Angered med ansvar för 16 lokala hyresgästföreningar. Han var inbjuden talare.

– Hjällbo står inför stora utmaningar. Det handlar om behovet av renoveringar för att åtgärda eftersatt underhåll men också om nybyggnation för att svara mot bostadsbristen. I båda dessa fall menar vi att hyresgästerna måste få makt och inflytande för att garantera att alla kan bo kvar efter renovering och inte trycks undan av hyreshöjningar och att nybyggnation möter områdets behov, sa Kristofer.

Efter protestmötet stannade många kvar för att diskutera hur man tillsammans kan gå vidare i Hjällbo och hur de lokala föreningarna kan samverka mer, medlemmar värvades på plats till Hyresgästföreningen och intresserade diskuterade om uppstart för arbete på Hjällbo Lillgata där lokalförening ännu saknas.

Hyresgästföreningen bildades för över hundra år sedan trots det är kraven i mångt och mycket desamma idag trots att vi vunnit många segrar på vägen genom demonstrationer, strejker och blockader.

Vi ska dock ha klart för oss att alla rättigheter som vunnits genom denna kamp måste försvaras, annars kommer fastighetsbolag och politiker att rulla tillbaka tiden till en situation där vi på nytt saknar rättigheter.

Detta kräver en aktiv och kämpande hyresgästförening.

RS Angered

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.