150 demonstrerade i Hammarkullen

150 personer samlades i Hammarkullen på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna och Somaliska föreningen.
Demonstrationen beslutades på ett möte med 80 personer som kallats som ett svar på att stadsdelen planerar att slänga ut Somaliska föreningen från sin lokal.

Demonstrationen gick under kraven:
☆ Försvara föreningslivet – Rädda Somaliska föreningen
☆ För trygghet och välfärd – rusta upp förorten
☆ Bostad åt alla – bygg bort bostadsbristen
☆ Renovera och klimatanpassa – alla ska kunna bo kvar
☆ Arbete åt alla – utbildning, lärlingsplats och arbete vid nybyggnation och renovering
☆ All makt åt folket – verkligt inflytande över bostad och närområde

Detta var den första av en rad mobiliseringar som planeras i Hammarkullen inom den närmsta tiden. Inför nästa möte kommer fler föreningar att bjudas in för att planera såväl demonstrationer och fortsatt kamp för vårt område.

Att stänga ned föreningen skulle få långtgående konsekvenser då det tar bort en naturlig samlingsplats för så många boende i Hammarkullen. Men i slutändan handlar det om vilken politik som förs och vilket Hammarkullen vi vill leva i.

– Det saknas inte lokaler i Hammarkullen, det saknas politisk vilja från stadens ledning, sa Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna på demonstrationen.

Hammarkullen står inför stora utmaningar och boenden, föreningar, arbetsplatser har tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna kämpat för att rädda den sociala service som finns kvar.
Men något har också förändrats de senaste åren, man har gått ifrån en deffensiv försvarskamp till offensiva krav på förbättring och inflytande.
Ett exempel är kommunaliseringen av Bredfjällsgatan och Gropens gård där Bostadsbolaget tog över efter privata ägare, ett annat exempel är gratis inträde på kommunala simhallar och gratis simskola som kom som ett resultat av att kampen för Hammarbadet utvecklades och spreds. Hammarkullen mobiliserar nu för att utveckla området, inte bara försvara vad som finns.

Vad som står på spel om nedskärningspolitiken och attackerna på föreningslivet fortsätter kunde vi se tidigare samma dag.
Då begravdes 8 åriga Yusuf som misste livet av att en handgranat kastades in genom fönstret i den lägenhet han var på besök i med familjen.
Han blev inte bara ett oskylldigt offer för gängkriminaliteten utan också ett offer för resultatet av 30 års nyliberal politik med stängda fritidsgårdar, arbetslöshet och trångboddhet.

Media och styrande politiker var inbjudna till att delta på demonstrationen men lyste med sin frånvaro.
Boende som kämpar för sin stadsdel ger inga tidningsrubriker, de kommer först när det brinner och politikerna syns först när det är val.

Zahid Baloch

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s