Slut på rean – en annan vård är möjlig

”Slut på rean – en annan vård är möjlig!” är parollen för den landsomfattande protestdagen den 4 september. Med allt färre resurser och ohållbar arbetsmiljö blir patienter såväl som personal snarare sjuka av vården. Behovet är akut för en starkare och större rörelse mot nedskärningar och privatiseringar av vården.
Den 4 september arrangerar arbetarna inom vården en landsomfattande protestdag med parollen ”slut på rean – en annan vård är möjlig!”. På 25 olika städer kommer protester att äga rum. Arrangörerna lyfter krav för en hållbar arbetsmiljö, tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete, färre patienter per sjuksköterska, enhetlig utbildning och kompetenshöjning för undersköterskor, öppning av stängda vårdplatser, adekvat löneutveckling över arbetslivstid samt lika vård för alla.

Vården och arbetsmiljön för vårdpersonal är en fråga om liv och död. På Facebookeventet inför 4 september skriver de: ”Vi har fått nog av att patienter skadas och dör p.g.a. otillräckliga resurser”.

Det är inte svårt att hitta orsaken till situationen idag när en går igenom den enorma vårdslakt som skett av styrande politiker under de senaste två decennierna med nedskärning efter nedskärning. Under nedskärningsåren på offentlig sektor under 90-talet försvann många tjänster inom vården bland de totalt 200 000 tjänster som försvann. Därefter har enorma nedskärningar fortsatt. I år har 200 tjänster från Sahlgrenska Universitetssjukhus skurits bort. 

Samtidigt har vårdplatserna i Sverige minskat markant, från 120 000 vårdplatser under 60- och 70-talet till 25 000 vårdplatser idag. Med en samtidig ökning av befolkningsmängd är det enkel matematik att förstå att det här har drabbat och kommer drabba patienter och vårdpersonal hårt. Att få bra vård när du är sjuk är en rättighet som inte kan garanteras idag, detsamma gäller förlossning.

Vårdpersonal går på knäna, hinner inte omhänderta alla patienter, hinner inte ta pauser, äta eller genomföra toalettbesök. Utöver det är lönen för bland annat undersköterskor och sjuksköterskor låg.

En annan konsekvens av nedskärningar och minskade vårdplatser är de personer (majoriteten kvinnor) som istället tvingas vårda sjuka närstående i hemmet. 

När vården, som är till för att förbättra ditt mående, kan göra patienter och personal sjuka är det mer än akut för alla att sätta ned foten. Den 4 september blir inte det första tillfället som vårdpersonal reser sig mot vårdslakten och arbetsmiljön. Offensiv har tidigare rapporterat om bland annat barnmorskornas protester för mer resurser för att kunna garantera en säker förlossning, sjuksköterskestudenter har haft en tapper och ihärdig kamp för en ökning av lönen. 36 av 70 barnmorskor har sagt upp sig under sommaren, och fler uppsägningar väntas, på grund av de dåliga arbetsvillkoren på lasarett i Helsingborg och då de nekades längre tid för återhämtning efter nattpassen. 

Media och politiker har dock varit snabba på att smutskasta vårdpersonal som i protest vägrar att jobba i de villkor de har nu. Propaganda om att katastrof väntar är förekommande, utan att nämna den redan katastrofala situation som råder.

Kamp och protester förvärrar inte situationen utan det lönar sig. Därför är det viktigt att så många som möjligt sluter upp och visar solidaritet den 4 september men även andra dagar då vårdpersonal är ute i protest. Andra fackförbund borde även utlysa solidaritetsprotester.

Samtidigt som nedskärningar motiveras med budgetunderskott av politiker fortsätter banker och storföretag sitta med mångmiljonvinster som skulle kunna göra  nytta i vården än i privata fickor. Pengar finns i samhället men en annan resursfördelning krävs. Men en orättvis resursfördelning är medveten högerpolitik och besluten tas och genomförs av såväl Alliansen som de Rödgröna. Samtidigt fortsätter privatiseringarna som sätter vinstjakt i fokus istället för personal och brukares behov. Offensiv rapporterade den 17 augusti 2016 om hur Alliansen nu rustar för privatisering av ännu ett av Stockholms akutsjukhus.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ger sitt fulla stöd till vårdpersonalens kamp. Förutom deras egna krav inför protesterna den 4 september menar RS att de tjänster som försvunnit sedan 90-talet till idag ska återanställas och att sex timmars arbetsdag ska införas för att dela på jobben och ge det behov av återhämtning som krävs. För detta krävs mer resurser och en kamp för detta som innefattar kamp mot nedskärningar och privatiseringar.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s