Boende vinner inflytande i Hammarkullen

Sedan boende i Hammarkullen vunnit den viktiga segern med kommunalisering av de 890 lägenheterna på Gropens gård och Bredfjällsgatan i Hammarkullen då Bostadsbolaget tog över det privata beståndet har mycket förbättrats även om de stora renoveringarna inte ännu är påbörjade.

Boende vittnar om hur biltrafiken minskat i området med hjälp av vägbommar, att trasiga tak på uteplatser bytts ut, fasader tvättats och att trasiga avloppsrör nu ersatts med nya. Utomhusmiljön har fått bättre kvalitet med nya gräsmattor och buskage.
Detta har möjliggjorts av den kamp som startade 2012 av Rättvisepartiet Socialisterna till vilka flera boende och föreningar sedan anslöt.

Som Offensiv tidigare berättat så är Bostadsbolagets övertagande en del i en större satsning som pekar ut Hammarkullen tillsammans med Biskopsgården som ”fokusområden”. Förutom övertagande av 890 lägenheter kommer en nybyggnation på omkring 100 lägenheter på Hammarkulletorget.

I den process som nu startar med renoveringar och nybyggnation har Hyresgästföreningen krävt inflytande i processen. Man kräver att boende ska få makt över renoveringen för att garantera att alla ska kunna bo kvar och få vara med och utforma torg och närområde inför nybyggnationen.
Dessa krav ställer sig Rättvisepartiet Socialisterna till fullo bakom och har hela tiden pekat på att det kommer krävas mobilisering för att garantera att det verkställs.

I ett brev som gått ut till alla boende i området skriver Bostadsbolaget ”Utgångspunkten är att det är du och dina grannar i området som vet vad som redan är bra och vad som behöver förändras” … ”Under hösten öppnas en samlingslokal som ska fungera som knutpunkt i dialogen med alla som bor i Hammarkullen. Här kan du dela med dig av dina tankar och åsikter, titta på skisser och ritningar, få information, diskutera de olika planerna med grannar eller oss som på olika sätt arbetar och verkar i Hammarkullen. Här kan du också själv komma med idéer och förslag om sånt som kan vara bra för området.”

Det är glädjande att Bostadsbolaget tagit till sig kraven om inflytande och Hyresgästföreningarna i Hammarkullen har lovat att mobilisera för att garantera att det blir ett verkligt inflytande och inte den skendemokrati som så många gånger tidigare när Göteborg stad stått för ”dialogträffar”.

Hammarkullen har gjort sig känt för sitt aktiva föreningsliv och visat sin kampförmåga gång på gång i kampen mot nedskärningar, för välfärd och upprustning. Mycket positivt är på gång i Hammarkullen som ett resultat av den kampen.

Biblioteket, Medborgarkontoret och Äldreboendet kommer byggas om till hösten och skapar därmed en ny typ av mötesplats i anslutning till torget.

I Röda stugan i Hammarparken öppnas en parklek med personal som kommer att hålla i aktiviteter där både barn och vuxna kan umgås tillsammans.

Den stora segern stod Rättvisepartiet Socialisternas kamp för när nu Hammarbadet renoveras efter att ha räddats två gånger från nedläggning.  Hammarbadets verksamhet kan komma att startad redan 2017.

Men utvecklingen är inte bara positiv. Samtidigt sker planer på ombildningar till bostadsrätter i området.
I maj när detta blev känt startade Rättvisepartiet Socialisterna en kampanj mot ombildningar för att försvara hyresrätten. Redan har över 600 personer skrivit på protestlistorna. Efter sommaren planerar partiet stormöten och informationsträffar mot planerna.

 

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.