RS seger: Gratis simskola i Göteborg

wpid-images-3.jpeg

Barn och ungas brist bristande simkunnighet har uppmärksammats i flera år av Rättvisepartiet Socialisterna. För att uppmärksamma och driva opinion i frågan startade RS medlemmarna Kristofer Lundberg och Carolin Holmgren projektet Rätt att simma under parollen Simkunnighet ska inte vara en klassfråga.

Med start 2012 drev de sedan gratis simskola i Hammarbadet fram till dess att badet stängdes för renovering efter att en offensiv kamp hindrat politikerna att stänga ned badet. Samtidigt har opinionsbildning och politisk kamp fortsatt för gratis simskola.

Bettan Andersson V ordförande i Idrott- och föreningsnämnden berättar för Offensiv att budgetbeslutet togs i torsdags och där ingår såväl 7,5 miljoner kronor till pilotprojektet med gratis simskola och extra pengar till Hammarbadets renovering.

– Göteborgs Lokalers utredning om badet har tagit längre tid än förväntat och är inget vi kunnat påverka. När utredningen var klar konstaterade de att det kommer bli dyrare att renovera än vad man tidigare trott, men till det är det nu avsatt mer pengar så Hammarbadet kommer renoveras.

Vilken påverkan Rättvisepartiet Socialisternas kampanj för gratis simskola och Hammarbadets bevarande haft vill inte Bettan Andersson inte svara på.

– Olika människor och organisationer tycker att det är viktigt med simkunnighet, jag tycker inte att det är någon konkurrens om vem som kom på det först, säger Bettan.

Men att simkunnighet och behovet av fler badhus blivit en prioriterad fråga sedan Rättvisepartiet Socialisterna inledde arbetet är ett faktum. Till exempel driver kommunen nu en ”Badutredning”. Till denna uppmanar RS att badhus bör byggas i Kortedala-Bergsjön samt i Biskopsgården som har en liknande situation som Angered beträffande simkunnigheten, vilket Offensiv skrivit om tidigare.

Pilotprojektet med gratis simskola startar nu till hösten och riktar sig till förskola och femteklassare. I pilotprojektet ingår Angered Arena, Kärrabadet, Lundbybadet och Askimsbadet. Att trycket är hårt kan ses i att det i skrivande stund redan är fullt på samtliga barnklasser i stadens badhus. Rätt att simmas gratis simskola fortsätter därför också på Angered Arena efter sommaren.

Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna är nöjd med beslutet om gratis simskola.

– På nytt har RS kunnat visa att kamp lönar sig och vilken roll som vi som parti kan spela. Politik handlar inte om att rösta var fjärde år utan att engagera sig i vardagen och RS har kunnat påverka beslut i kommunen och dess förvaltningar i en rad frågor utan att sitta i fullmäktige, tänk då vad vi skulle kunna åstadkomma med politiska mandat, säger Kristofer.

Tobias Svensson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s