Krönika: Entusiasm på RS kongress 2016

Rättvisepartiet Socialisternas kongress är över. Dagarna präglades av possitiv stämning, framåtanda och entusiasm över att bygga ett politiskt alternativ till högerpolitik och rasism. De politiska diskussionerna höll en hög politisk nivå och var levande vilket visar att RS är ett unikt parti med ett gräsrotsbaserat arbete välförankrat i bostadsområden och på arbetsplatser.


Kongressen lade en bra grund för fortsatt organisering och visar ett parti med förutsättningar att växa i den kommande perioden.
Vi kan konstatera att partiet i den nuvarande perioden har en dubbel uppgift, att bygga det revolutionära partiet samtidigt som det bygger en större rörelse och kämpa för arbetar- och folkrörelsens socialistiska pånyttfödelse.
Partiet är arbetarklassens minne som måste bygga den rörelse som behövs för att utana högerpolitiken brett, samtidigt som den försvarar och utvecklar det socialistiska program som kampen behöver för att vinna.

Partiet behöver fler kadrer som kan försvara och utveckla marxismen i en svår period då reaktionära krafter är på frammarsch.
RS har en situation där vi är mer kända än tidigare, har ett större inflytande där vi är starka samtidigt som vi inte gått fram avsevärt medlemsmässigt. En avgörande fråga är också att etablera oss på fler orter.
Vi kan vara ärliga och säga att antalet medlemmar inte ökat dramatiskt trots den ekonomiska krisen och att allt fler ifrågasätter kapitalismen. Vi har dock inte gått bakåt som många andra organisationer gjort.

För att bygga en rörelse för socialism behöver vi göra socialismen försåtlig för vanligt folk. Utgå från deras vardag och göra dem själva engagerade i samhällsfrågorna och kampen för förändring. Lokalt har detta varit framgångsrikt.
De som går med i RS gör det oftast efter att de köpt Offensiv på gatan eller på arbetsplatsen. Det är där vi bäst kan föra en dialog med arbetarklassen om vad vi tillsammans kan göra för att försvara våra intressen.

De som väljer att ta steget in i RS gör det med en vilja om att förändra. Ofta handlar det om en lokalpolitisk fråga men kan också vara internationell.
RS medlemskap i den socialistiska världsorganisationen CWI- Committee for a Workers International stärker våra analyser och skapar en attraktionskraft bland socialister med invandrarbakgrund vilket syntes tydligt på Kongressen med medlemmar från så gott som alla världsdelar.

RS skiljer sig från andra partier. Vi driver inte propagandistiska frågor, vi kämpar för att vinna och vår internationella solidaritet är praktisk och politisk.
Rättvisepartiet Socialisterna är tydliga med att vi inte bara är kritiker till det nuvarande systemet, vi är motståndare till kapitalismen och står för uppbygget av något helt annat. Ett socialistiskt samhälle ser helt annorlunda ut än dagens, socialt, ekologiskt, ekonomiskt och politiskt.

Andra partier reser frågor från sin riksdagsgrupp eller efter att ha lagt ut kampanjerna till konsulter på bolag att utforma dem.
Hos RS förankras politiken i distrikten och partiföreningarna och växer underifrån. Det är partiets medlemmar som bär upp det politiska arbetet.

Jag gick själ med i Rättvisepartiet Socialisterna för att jag sökte ett revolutionärt alternativ. Jag hade fostrats i en politisk familj med djupa rötter i den kommunistiska rörelsen i generationer men fått egna erfarenheter om orättvisorna i världen genom att växt upp i en arbetarklassfamilj med ensamstående mamma där kronorna vändes för att vi skulle få det nödvändigaste och där hon stod tillbaka för att ge oss något extra.
Min uppväxt är ändå långt ifrån den situation som unga i storstädernas förorter upplever idag och vi måste nå dem på andra sätt än så som jag och andra organiserade oss politiskt.

Vi måste sätta ord på de ungas frustration och erbjuda praktik som ger dem en konkret väg ut ur krisen och omvandlar frustration till konstruktiv ilska mot klassamhället som sådant.
RS måste ställa frågan ”Vad är du beredd att göra?” och ”Vad kan du tillföra den socialistiska kampen”.
Vi bör börja med att utgå från de intressen som finns hos de som söker upp oss.
Vi förväntar oss att nya medlemmar har en hög ambitionsnivå, att de vill förändra, men vi måste bli bättre på att ställa frågan vad de kan bistå med.
Samtidigt förstår vi att de på kort tid inte vet vad som förväntas av dem, det måste de få tid att förstå genom egna erfarenheter.

Rättvisepartiet Socialisterna är ett parti för framtiden och behöver de ungas entusiasm och de äldres erfarenhet.
Kongressen har gett oss en bra grund för detta.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s