Socialistiskt första maj i Göteborg

Under en solig dag firades traditionsenligt 1 maj på Järntorget i Göteborg med Rättvisepartiet Socialisterna. Partiets tält och bokbord var välbesökt av de hundratals personer som samlats, 146 personer köpte Offensiv, därefter var Trotskijs klassiska böcker mest uppskattat.

image

Under dagen på Järntorget talade Emma Öman och Johannes Lundberg , omkring 300 samlades för att lyssna.

Emma Öman lyfte frågan om den enorma ökning av visstidsanställningar som har drabbat kommunala arbetaryrken.

”Heltid som norm lägger grunden till ett jämställt arbetsliv. Med jämställdhet menas att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att forma samhället och sina egna liv. Så är det inte i dagsläget. Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader och kvinnodominerade branscher värderas fortfarande lägre än mansdominerade.”

Emma pratade även om varför det skulle gynna oss med 6 timmars arbetsdag. Att effekterna på Svartedalens äldreboende har varit så positiva bör användas som exempel i hela landet för en landsomfattande rörelse för sex timmars arbetsdag.

Med hänvisning till Kommunals uppdagade skandal i början av året tog Johannes Lundberg upp kommunalfrågan i sitt tal.

 ”Facket är till för medlemmarna, pengarna ska gå till facklig kamp, utbildning och organisering och inga sidoverksamheter som inte gynnar medlemmarnas intressen.
Det är vår allas uppgift att återta facket. Att välja oss och våra kollegor för att få tillbaka hela fackföreningsrörelsen på en kämpande socialistisk grund.”

Nytt för i år var att Rättvisepartiet Socialisterna och Kommunistiska Partiet gick i en gemensam demonstration, 700 marscherade mellan Linneplatsen och Kungstorget där 800 sedan samlades för att lyssna på talen.

Behovet av socialism är större än någonsin och vi behöver ett större samarbete, en mer enad socialistisk opposition som tar kampen mot högerpolitik och kapitalism.

I sitt tal på grönsakstorget säger Kristofer Lundberg:

”Vi är inte överens om detaljerna i den svenska politiken eller i alla internationella och historiska frågor. Men vi är överens om att reformismens grepp mot arbetarklassen måste brytas, vi är överens om arbetarklassens dödläge måste brytas, vi är överens om att de nyliberala röd-grön-rosa styre måste utmanas från vänster. Så låt oss då enas i kampen om detta. Kampen om socialismen börjar i vår vardag, på arbetsplatserna och i bostadsområden. Så låt oss därför göra varje bostadsområde och varje arbetsplats  till ett slagfält  för socialismen.”

Linn Bengtsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s