Stridsvilja bland strejkande byggnadsarbetare i Göteborg.

Första strejkmorgonen i Göteborg samlades ett hundratal byggnadsarbetare utanför bygget Stora Torp i Örgryte. Stämningen och stridsviljan var på topp vilket också visades då Rättvisepartiet Socialisterna och tidningen Offensiv besökte strejkvakterna under dagen.

image

Byggnads strejk handlar om mer än löner, det handlar om att få bort företagens låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret.

image

– Det handlar om mer än lönen, det handlar om arbetstiden och vår rätt att bestämma över den, säger Mats.

– Arbetsgivaren vill ta bort ackorden vilket kommer påverka vår lön också, fyller Mikael i.

image

– För våran del handlar det om att försvara lagandan, att stå upp för varandra. Vi vill inte ha A och B lag på arbetsplatsen, säger Gustav Andersson.

– Vi är taggade och står helt bakom strejken. Det är en bra stämning bland kollegorna, vi känner även stöd från 6 F där förbunden visat stöd, säger Gustav Brodén.

– Sedan är ju målarna ute i strejk också, vi är inte ensamma, det handlar om att kämpa tillsammans, säger Gustav Brodén.

– Vi vill understryka kollektivet och lagandan. Solidariteten är det som gör Byggnads stor och stark, avsluter de båda.

Arbetsgivarnas mål har hela tiden handlat om att få bort fackets möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatserna. Fokuset har legat på att förändra lönesystemet.

image

– Ordning och reda är det viktiga i branchen. Vi behöver folk på arbetsplatserna, men det ska vara rättvist och kollegorna få samma lön oavsett kön och härkomst, säger Daniel T (TH).

– Alla ska ha samma möjlighet och shyssta villkor.

– Arbetsgivaren vill ändra vår arbetstid. Idag kontrollerar vi den och jobbar 07.00-16.00 men de vi ha oss i skift.

– Lönesystemet och arbetstiden tycker jag är det viktigaste. Jag är glad att facket satt ned foten. Det handlar i slutändan om olika intressen.

– Vi står eniga i detta. Det är vi som tar ansvar så det är dåligt av arbetsgivarna att kalla oss oansvariga.

– Samtidigt kan jag tycka att facket skulle stänga hela bygget, nu finns det ju de som jobbar med andra delar av bygget. Vi har inställningen om solidaritet och då hade det sett bättre ut om allt stod stilla, avslutar Daniel.

Byggnads vill bredda bilden från hur strejken presenteras i media. Avtalsrörelsen har i media haft för stort fokus på märket och procentsatser.

Byggnads reser också viktiga frågor för framtiden så som att öppna upp byggbranschen för nyanlända, kvinnor och lärlingar.

Byggnads och målarnas strejk kommer som en frisk fläkt av inspiration för arbetargrupper som hoppats på att få sätta ned foten efter år av nederlag.

Text: Kristofer Lundberg
Foto: Zahid Baloch

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s