”När de vill döda mig kommer de att göra det.”

Berta Cáceres gav sitt liv för kampen för urfolkens rättigheter, miljön och social rättvisa. Under fredagen nåddes vi av det tragiska meddelandet att kamrat Berta Cáceres i torsdags mördats i sitt hem i staden La Esperanza, Honduras.
Hon var en evig kämpe mot rasism, patriarkat och förtryck och dedikerade sitt liv i kampen mot kapitalistism och imperialism.

image

Berta Cáceres har besökt Sverige för politiskt utbyte och deltagit i flera solidaritetsmöten som anordnades av Infocentrum Honduras, Universitetet för Globala studier samt Rättvisepartiet Socialisterna.

Två okända män tog sig in i Berta Cáceres hem och sköt henne, rapporterar Infocentrum Honduras under fredagen.
Polisen säger till lokala medier att det var ett misslyckat rånförsök, men för de som följt hennes arbete råder ingen tvekan om att det var ett politiskt dåd.
Hon har själv sagt att jordägarna, bolagen, militären eller regeringen en dag kommer ta hennes liv, ”När de väl vill döda mig kommer de att göra det.”

”De ansvariga för mordet är företagsgrupperna i maskopi med den nationella regeringen, lokala myndigheter och de repressiva statliga institutioner som ligger bakom utvinnings projekt som utvecklats i regionen”, skriver familjen i ett pressmeddelande.

”Vi håller den honduranska staten ansvarig som i hög grad 6hindrat skyddet av vår Bertha, och har lett till förföljelse, kriminalisering och mord. De har valt att skydda företagets intresse”, fortsätter de.

Berta Cáceres har under sina år som politisk aktivist förföljts och hotats. 
Dagarna innan mordet anmälde hon till polis att hon hade mottagit dödshot.
För en vecka sedan talade Berta på en presskonferens där hon meddelade att fyra av lencafolkets ledare mördats och hur andra aktivister utsätts för hot, en vecka senare är hon själv död.

Meddelandet om hennes död skapade en omedelbar vrede.
”Hundratals marscherade från åklagarmyndigheten till polisstationen och krävde en oberoende internationell undersökning” rapporterar The Guardian.

Rättvisepartiet Socialisterna som tagit emot och mött flera aktivister från Honduras motståndsrörelser har tidigare rapporterat under vilka svåra förhållanden de arbetar under.
Organisationen Global Witness rapporterar att det mördas fler miljö- och urfolksaktivister i Honduras än någon annanstans i världen. Mellan 2010-2014 har över 100 aktivister mördats.

Berta Cáceres mördades för sitt politiska och sociala arbete för urfolks- och miljörättigheter. Hon var en färgstark ledare för urfolket lenca. 
”Mordet är ett försök att avsluta Lencas kamp mot alla former av utnyttjande och plundring. Ett försök att dela byggandet av en ny värld”, säger familjen i pressmeddelandet.

I början av 90-talet var hon med och grundade den honduranska urfolksrörelsen Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras och 2015 prisades hon för sitt miljöengagemang.
Hon mottog bland annat ”gröna nobelpriset” Goldman Prize.
”Efter att ha mottagit det prestigefyllda internationella priset för sitt miljöengagemang och aktivism förra året, berättar hon att urfolksledare som hon själv, frekvent utsätts för våld. Oftast kopplat till regeringen” rapporterar CNN.

Alarmerande siffror kommer om hur många urfolksaktivister som mördas för att de försvarar sina grundläggande rättigheter. Bara i Berta Cáceres organisation har tio ledare innan henne mördats den senaste tiden.

Berta Cáceres mördades för sitt arbete för att skydda Lencafolkets mänskliga rättigheter, rätten till sitt land och sina territorier.
En oberoende utredning måste göras och ansvariga ställas inför rätta. De ansvariga för mordet måste dömas och vilken koppling dessa har till företagen kring installationen av Agua Zarca vattenkraft projekt i floden Gualcarque avslöjas.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s