Europeisk protestdag för asylrätten

En alleuropeisk protestdag för rätten till asyl ägde rum lördagen den 27 februari. I Göteborg marscherade 600 personer och i Stockholm slöt uppemot 1 000 personer upp till Medborgarplatsen för asylrätten.

image

European march for the refugees rights – Safe passages now! Det var titeln på protestdagen, som genomfördes i omkring 120 städer i 32 länder runtom i Europa som ett svar mot den ärkereaktionära och rasistiska politik som genomförs i hela Europa. Även i New York, Vancouver, Tel Aviv och Turkiet genomfördes solidaritetsdemonstrationer, rapporterar den brittiska tidningen The Independent den 28 februari.

Flera olika talare från en rad organisationer talade under demonstrationen. 

I Stockholm talade författaren Theodor Kallifatides berättade att antalet volontärer som hjälper flyktingar ökar dag för dag i Grekland. Där har heller inga asylboenden attackerats. 
Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd, sade att det är flyktingarna – inte politikerna – som behöver få lugn och ett andrum. EU tar emot flera miljoner icke-flyktingar från andra länder varje år och klarar det. 
Läkare Utan Gränser, Rädda Barnen, Folkkampanj för asylrätt med flera talade också under demonstrationen.

I Göteborg var barnläkaren Henry Ascher talare.

Den röda tråden i de flesta talen var att den rådande flyktingfientliga politiken måste upphöra och att det måste finnas lagliga vägar in till Europa för de som flyr undan krig, förtryck och terror. 

När taggtrådsbestyckade murar reses allt högre och rasistiska/nazistiska våldsverkare känner råg i ryggen, där attacker mot asylboenden, flyktingar och invandrare legitimeras av det nuvarande samhällsklimatet, är det en absolut nödvändighet att vänstern, sociala rörelser, fackföreningar och andra aktiva enas i gemensam kamp. 

Kampen måste föras såväl mot rasismen och den inhumana flyktingpolitiken som mot högerpolitiken och det kapitalistiska samhället som gynnas av en upp­splittrad arbetarklass. 

Det finns otroliga sociala och ekonomiska resurser tillgängliga. Pengar finns – Sverige har aldrig varit så rikt som idag, men de ekonomiska tillgångarna har heller aldrig varit så orättvist och ojämlikt fördelade som idag. 

Vi måste kräva att resurser går till de enorma behov som finns i samhället idag – för välfärd, jobb, bostad och trygghet åt alla, inte till de redan superrikas fickor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.