Grå vargarna misstänks för mordförsöket i Fittja

Igår marscherade närmare 200 personer i den långa marschen för Öcalans frigivning och fred i Kurdistan.
Marschen startade i Södertälje och skulle gå till Medborgarplatsen i Stockholm. När de närmade sig sitt delmål i Fittja där demonstrationen skulle ta paus för att återupptas under söndagen utsattes demonstrationen för provokationer.

image

I Fittja uppstod tumult mellan kurder och turkar men utan allvarliga incidenter.
Strax efter detta öppnas det eld mot följebilen för demonstrationen från en passerande bil som försvinner från platsen.
En man från PJAK Partiet för ett fritt liv i  Kurdistan, Ghafor Mohammadi, skottskadades och fick livshotande skador och förs till sjukhus i ambulanshelikopter.

Under söndagsmorgonen kom nyheten om att läget stabiliserats för mannen efter två operationer och att han kommer att överleva.
Demonstranterna har återsamlats och uppgick på söndagen till 300 och marschen återupptogs mot Medborgarplatsen där en solidaritetsdemonstration hölls.
Misstankarna riktas mot fascistiska Grå vargarna, knutna till turkiska MHP.
Attentatet påminner om tillvägagångsättes som de opererar i Turkiet mot kurder och vänstern.

PJAK beskriver händelsen i ett uttalande under söndagen ”terroraktionen är ett led i Erdoganregimens våldsbejakande politik, och en direkt attack mot kurdernas frihetskamp. Den turkiska staten och Erdogans regim har de senaste månaderna intensifierat sitt angrepp mot det kurdiska folket. 
I norra Kurdistan har turkisk militär och polisstyrkor belägrat städer, dödat och bränt hundratals civila samt gripit parlamentariker och människorättsaktivister.” 
De forsätter sin beskrivning med att konstatera att de ”tolkar detta attentat som en planerad och samordnad attack, specifikt riktad mot den kurdiska frihetsrörelsen ledd av Partiet för fritt liv i Kurdistan (PJAK)”.

Detta då två politiska ledare för PJAK dödades i turkiska flygattacker i södra Kurdistan (Irak). Ett angrepp som tros samordnas med Islamiska republiken Iran.

Vilka är Grå vargarna?
Grå vargarna är det turkiska nationalistiska extremhögerpartiet MHP:s ungdomsorganisation. De kan jämställas med fascisiska partiers väpnade grenar.

MHP tog sig in i det turkiska parlamentet 2015 med 11,9 procent. MHP och Grå vargarna förknippas med politiska mord och våld riktat mot såväl kurder och armenier som det turkiska vänstern och arbetarrörelsen.

Inom den turkiska armen har Grå vargarna inflytande och sätter en press på AKP regeringen att gå hårdare fram.
När den turkiska staten bröt fredsförhandlingarna med PKK var det efter hot från MHP och Grå vargarna. De hotade regeringen att de själva skulle ta hand om ”den kurdiska situationen” om regeringen var oförmögen.

Valkampanjerna 2015 var blodig med 120 attacker mot HDP-kontor och attacker mot kurdiska restauranger och butiker organiserat av Grå vargarna i vad som närmast kan beskrivas som Kristallnatten.
Sedan valet 2015 har Bakur (Norra Kurdistan) belägrats. Närmare 500 000 turkiska soldater befinner sig i de kurdiska delarna varifrån hundratusentals flytt och hundratals dödats.

Den fascistiska ungdomsorganisationen finns även organiserad i Europa och Sverige. I Tyskland räknas de till uppemot 10 000 medlemmar. I Sverige finns de ofta förtäckta som turkiska kulturföreningar men som vid aktioner visar sina verkliga färger som när 500 demonstrerade i Stockholm (se bild).

image

I Sverige har de inte bara attackerat kurder utan även svenska vänsterorganisationer. Deras sympatisörer är inte sällan sammankopplade med gängkriminalitet.
Under valrörelsen i september utsattes en kurdisk föreningslokal som kampanjade för HDP för ett bombattentat. Den 20 åriga man i Sollentuna som gripits för förberedande till terrorbrott utreds också av polis om kopplingar till Grå vargarna.

Det är nu viktigt att den antifascistiska rörelsen, socialister och antifascister gör gemensam sak med den kurdiska rörelsen för att slå tillbaka varje fascistiskt hot oavsett om det kommer från turkiska MHP svenska nazister i SMR.

Rättvisepartiet Socialisterna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.