Facklig seger för kollektivavtal

Fackförbundet Livs blockad av Baka stenugnsbageri i Sannegården i Göteborg nådde en seger efter bara två dagars strejk och blockad.

image

Som Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv rapporterat så har det under två dagar pågått en strejk och blockad på Baka stenugnsbageri sedan tisdags morgon.
Parterna enades vid 19-tiden på onsdagskvällen och Livs häver därmed blockaden.

Den korta striden ger viktiga lärdomar. Konflikten visar att kamp och organisering lönar sig, den visar också vikten av att snabbt svara på lögner och förtal genom sina egna kanaler, men framförallt så avslöjar striden hur lite värt det är för de borgerliga etablissemanget med ”den svenska modellen”.

Politiker och media startade genast ett drev mot facket och dess påstådda ”maffiametoder”, de gick snabbt ut med att försöka ställa de fackliga organisationerna HRF och Livs mot varandra.

Att Livs hade mage att dela ut flygblad för kollektivavtal utanför bageriet skapade klasshat och ett propagandakrig mot facket.
Allianspartiernas företrädare kom på onsdagsmorgonen till Sannegården för att stödköpa bullar, följt av ett mediapådrag.

Moderaternas gruppledare och kommunalrådet Jonas Ransgård tycker att hela situationen är absurd och kallar det maktmissbruk i GöteborgsPosten.

David Lega Kristdemokraterna var där han med, till Expressen säger han:
– Fackförbundet Livs agerande är pinsamt och obegripligt. För mig är det självklart att stödja företagaren.

– Det är viktigt att markera mot att facket tar sig rätten att sätta ett företag i blockad. Jag tycker det är maktfullkomligt, säger kommunalrådet Helene Odenjung Liberalerna, också hon till Expressen.
– Det är inte det här som gynnar ett bra företagsklimat i Göteborg, jag tycker att facket har tagit i alldeles för hårt. Jag tycker det är rätt obegripligt faktiskt, fortsätter hon.

Borgerligheten är inte upprörd över att facket använder sig av sin grundlagskyddade rättighet, de är upprörda över att strejker och blockader sätter exempel för framtiden.

Detta var en liten arbetsmarknadskonflikt men det räckte för att piska fram ett klasshat hos borgarna. Propagandan mot facket blev massiv. Politikertoppar vallfärdade för att stödköpa, ungmoderater kom från kranskommunerna av samma skäl.
De välkammade killarna annars så valtaliga var nu istället hotfulla och brötiga, svordomar och häcklande haglade mot fackets flygbladsutdelare som tålmodigt förklarade vad man gjorde där.
Det avslöjar vilket drev och hatkampanjer som kommer startas vid större fackliga konflikter som strejker och blockader.

Avgörande för att segern blev snabb var dock stödet från allmännheten för fackets agerande. Företagaren fick en massiv uppbackning av media och borgerligheten, men vet samtidigt att företaget ska drivas även efter att stödhandlandet avslutas då är stödet från allmänheten viktigare.

Text
Kristofer Lundberg
Foto
Zahid Baloch

Rättvisepartiet Socialisterna besökte och gav sitt stöd till Livs blockad.

image

image

image

image

image

image

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.