Stort stöd för Livs blockad

Sedan igår den 12 januari pågår en blockad mot Baka Stenugnsbageri i Sannegården i Göteborg med anledning av att arbetsgivaren vägrar teckna kollektivavtal med Livsmedelsarbetareförbundet.

20160113_125605Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv var ute vid blockaden för att visa vårt stöd. Christina Pedersen, ombudsman Livs berättar för Offensiv.

– Vi har medlemmar på arbetsplatsen och såg då att de var avtalslösa. I mars inledde vi en dialog som varade länge. Efter sommaren återkom ägaren med en annan attityd, visade ointresse och ett dåligt svar kom i november, att hon inte hade för avsikt att teckna avtal.

– Vi fick då lägga ett hot om förhandlingsvägran. Hon gick därefter med i arbetsgivarorganisationen Visita som har avtal med Hotell och Restaurangfacket men det omfattar inte bagare så de behöver ändå Livs-avtal.

– De var trevligt att stå här första dagen, många boende i området som kom och pratade, de flesta ställer sig positiva.
Vi kan nog tala om ett 92-procentigt stöd, berättar Christina Pedersen.

Borgerlig media påhejade av antifackliga högerdebattörer och politiker försöker nu vrida bort fokus från den verkliga konflikten genom att försöka ställa fackliga organisationer mot varandra. De påstår att Hotell och Restaurangfacket och Livs vore oeniga om vilket avtal som ska gälla för bagare och konditorer.

– HRF och Livs är som fackförbund helt eniga i frågan om avtalstillhörighet. Bagare och konditorer ska omfattas av Livsmedelsavtalet, som är ett riksavtal mellan Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet. Riksavtalet Visita-HRF är inte tillämpligt för bagare och konditorer, säger Gerald Lindberg, andre ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet i ett pressmeddelande.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna mobiliserar bland likasinnade mot facket i media och på sociala medier.

– Idag märkte vi av ett drev. Morgonen började med 5-6 moderattoppar var har och visade sympati till ägaren, berättar Christina Pedersen.
– De var väldigt otrevliga och aggressiva för att inte säga för mycket, berättar hon.

Johan Claesson ombudsman håller med.
– Igår var det bra respons vi fick. De som är här nu är politisk motiverade efter att de har läst GP:s artikel igår. Högervridna som kommit hit idag har varit aggressiva och haft en hotfull ton. Vissa har bett oss att dra åt helvete.

Offensiv och RS utsända på plats fick snabbt uppleva den hotfulla stämningen. Ungmoderater som åkt ända från Kungsbacka för att häckla facket.

image

En av de moderater som stödhandlade var den tidigare riksdagsledamoten Göran Lindblad. Till Offensiv säger han ärligt.
– Jag är här i ren solidaritet för att bryta blockaden. Jag ägnar mig gärna åt att bryta fackliga strejker och blockader.

Högern mobiliserar stort för att slå mot facket. Arbetarrörelsen och allmänheten som stödjer kampen för kollektivavtal bör därför ge sitt öppna stöd till Livs.

Text:
Kristofer Lundberg
Amer Mohammed Ali
Foto:
Zahid Baloch

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s