Facklig blockad mot Bageri i Göteborg

Livsmedelsarbetareförbundet har igår tisdag den 12 januari försatt Baka Stenugnsbageri i Göteborg i blockad.
Blockaden kommer som ett svar på att företaget vägrar teckna kollektivavtal för sina tre bagare.

image

Striden handlar om att Livs vill förhindra företaget från att ha sämre löner och villkor för personalen än andra bagerier.
Diskussioner mellan bageriet och facket har pågått sedan mars 2015 och då Baka Stenugnsbageri vägrar att teckna kollektivavtal så varslade Livs om blockad redan i december. Medlingsinstitutet kopplades då in men parterna kom inte överens och stridsåtgärden sattes nu i verket.

Christina Pedersen, ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet, säger i ett pressmeddelande:
– Det är inte rimligt att ett bageri ska försöka konkurrera ut andra bagerier i Göteborg genom att erbjuda sämre löner och villkor för personalen.

Att facket nu placerat ut tre blockadvakter till att dela flygblad till förbipasserande och informera om konflikten har retat upp såväl de borderliga politikerna som den liberala pressen som skriker om maffiametoder.

Kommunalrådet Jonas Ransgård tillika Moderaternas gruppledare anser att ”hela situationen är absurd” och kallar fackets metoder för ”maktmissbruk”.
Han uttalade sig igår till GöteborgsPosten att han kommer besöka bageriet för att ge stöd. Moderaterna uppmanar även till att bryta blockaden genom att stödfika.
Att moderaterna agerar för att bryta blockaden är ett politiskt ställningstagande som avslöjar klassintresset. För vad handlar deras motstånd till kollektivavtal om?

Kollektivavtal handlar om något så enkelt som att ha ett försäkringsskydd för sina anställda, att garantera att arbetsgivaren inte betalar lägre löner än vad som anges i kollektivavtalet, att betala fastställda ob-ersättning för arbete på obekväm arbetstid och övertidsersättning. 
Kollektivavtalet är arbetarens viktigaste skydd för att garantera sina rättigheter och anställningsförmåner. 
Men klassintresset ljuger aldrig.

Blockaden som stridsmetod är en grundlagsskyddad facklig rättighet.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer Livsmedelsarbetareförbundet och uppmanar fler att ge sitt stöd politiskt och praktiskt.
Facket bör också varsla om sympatiåtgärder från andra fack och mobilisera stöd från allmänheten med manifestationer för kollektivavtal.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.