Turkiet lägger kurdiska städer i ruiner

I kriget mot kurderna befinner sig nu 10 000 turkiska soldater i Norra Kurdistan, Bakur. 200 000 människor har flytt sina hem och 309 har mördats av polis och militär sedan valet.

På bara några dagarna har ett 50-tal kurder dödats i den turkiska militäroffensiven i städerna Cizre och Silopi.
Diyarbakir är omringat. Befolkningen kommer varken in eller ut.
Den turkiska statens väpnade gren polis och militär har slagit en ring runt staden som sträcker sig fem kilometer och utsätter staden för kraftig beskjutning.

Cizre, Silopi, Nusebin och Diyarbakir är alla på nytt försatt med utegångsförbud och belägring. Det gemensamma för städerna är att de utropat självstyre. Stärkta av prokurdiska vänsterpartiet HDP:s valresultat med en klar majoritet i den kurdiska regionen och inspirerade av Rojava-kantonerna har befolkningen utropat sina egna självstyrda områden. Ungdomar tillhörande YDG-H har beväpnat sig för att försvara sig. Det är dessa den turkiska militären nu säger sig bekämpa.

Militären anklagar kurderna för att tillhöra den av Turkiet, USA och EU terrorstämplade PKK-gerillan.
Turkiska armén anklagas för urskiljningslöst våld. För att försvara sig mot angrepp har YDG-H upprättat barrikader i städerna, ett 20 tal av dem miste livet dagarna innan helgen.

Kurdiska civila vittnar om att den turkiska armén har lagt 100 000 personersstäderna Cizre och Silopi i ruiner. De har genomfört urskiljningslösa bombningar. Den gamla antika staden Diyarbakir med ett rikt kulturarv är lagt i ruiner.

Ansvaret för det rådande inbördeskriget vilar på Turkiet. Det var Erdogan som bröt vapenvilan med PKK, det var AKP-regeringen som belägrade Norra Kurdistan och mycket pekar på att mordet på människorättsadvokaten Tahir Elci isensattes av regimen vilket förvärrat läget.

Protesterna mot AKP och Erdogans krig mot kurderna bör här också riktas mot den svenska regeringen, Stefan Löfvén och EU-etablissemanget.
EU:s bidrog med inte mindre än tre miljarder kronor till Turkiet varav Sveriges bidrag uppgick i 700 miljoner kronor. Stefan Löfvén menade att dessa skulle gå till att hjälpa (läs hindra) syriska flyktingar i Turkiet.
Men pengarna har istället räknats av Erdogan som ett politiskt stöd i kriget mot kurderna och spenderas nu i dess belägring av den kurdiska regionen.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.