”Frige fängslade kvinnor i Baluchistan”

På en period av två veckor kidnappades över 40 kvinnor och 28 barn av den pakistanska armén i det av Pakistan ockuperade Balochistan. Situationen för de bortrövade kvinnor och barnen är okända. Samtidigt har militären bränt ned hus i en rad byar för att driva bort befolkningen. Politiska och människorättskämpar har rövats bort och befinner sig i arméns tortyrceller.

baloch

En av de som upplevt dessa tortyrceller är Rättvisepartiet Socialisternas medlem Zahid Baloch som var initiativtagare till gårdagens manifestation i Brunnsparken. Han spenderade 3 månader i tortyr och vittnar om elchocker, sexellt våld, förnedring.
– De klädde av mig naken, de har krossat mina fotleder, brutit mina fingrar, jag har 32 stugn på ryggen och huvudet efter tortyren, det var mina värsta dagar i livet, berättar Zahid Baloch.

– Men jag överlevde, mina två morbröder och tre kusiner, de mördades, berättar Zahid.

Även Munir Mengal på besök från Frankrike berättar om tortyren. Han kidnappades av pakistanska armen och hölls två år utan att hans familj visste var han befann sig. Många av de som förs bort återfinns aldrig.

I täten för det civila motståndet står kvinnorna som också drabbas hårt av tyranniet. Upprepade fall av kidnappningar av Baloch kvinnor har ägt rum kontinuerligt i Balochistan med anledning av dess roll i protesterna. Baluchistans kvinnor spelar en aktiv roll i motstånsrörelsen. De marscherar gemensamt i protester, håller massmöten och offentliga tal.
Detta ses som en styrka i ett land med så tydliga patriarkala och konservativa strukturer. Deras maskerade ansikten har blivit synonymt med motståndet. Detta har också ökat våldet och förtrycket från staten riktat mot kvinnor.

Detta var något som Natalie Nordén från Rättvisepartiet Socialisterna lyfte fram i sitt tal.

1baloch

Ilskan över försvunna personer och misstroende mot myndigheter är utbredd. Tusentals baluchaktivister är försvunna och mördade. Andra hålls i tortyrceller. Oberoende människorättsorganisationer bekräftar försvinnanden, tortyr och mord.

Den härskande klassen har varken viljan eller möjlighet att lösa den nationella frågan då grunden till förtrycket vilar i exploatering.
Etniska minoriteter och civila förlorar sina liv på grund av Pakistanska regimens statsterrorism och islamistiska fundamentalister. Hazarer utsätts för riktade mord, syraattacker mot kristna kvinnor, våldtäkter och kidnappningar mot hindukvinnor och försvinnanden, fängslande och tortyr mot baluch.

Med anledning av förtrycket från den pakistanska regimen riktat mot Baluchistan regionen har befolkningen rest sig men har svårt att stå emot den tungt beväpnade militären, en av regionens starkaste.
Som ett resultat av det statliga förtrycket, försvinnanden, tortyr och dödliga våldet från regimen växer en separatist rörelse fram som stärks dag för dag. Den makt som Pakistanska regimen har i Baluchistan beror enbart på dess väpnade styrkor och upprätthålls med brutalt förtryck. Massorna här ser inget positivt att se i den pakistanska staten.

Förtrycket har skapar en sådan desperation att allt fler unga inte ser någon annan utväg än att ansluta till en beväpnad kamp för självständighet.
I en sådan situation är det vår uppgift som socialister att peka på behovet av arbetarenighet, att även om ett självförsvar mot den pakistanska staten är legitim, även en väpnad sådan, så får inte detta övergå i individuell terrorism eller riktade attacker mot civila.
Arbetare, lärare, bagare eller doktorer som talar Punjabi- eller Urdu gör dem inte till en del av det förtryckande etablissemanget. Ett väpnat motstånd mot den pakistanska regimen kan heller inte ensamt segra utan måste rikta appeller och knyta band med rörelser i hela Pakistan.
Det är väl känt att den Pakistanska militären och dess säkerhetsstyrkor genomfört riktade mord mot Punjabis för att sedan skylla dem på motståndsgrupper. De använder sedan attacker mot dessa som ursäkt för att öka sin militarisering och våld mot alla i Baluchistan oavsett bakgrund.

Pakistan har ockuperat Baluchistan och riktat hård repression mot dess befolkning i syfte att exploatera dess naturresurser sedan 1948. Pakistan deklarerade sin självständighet 1947 och dess svar på Balochistans deklaration att få behålla sin självständighet och kultur var militärt våld och ockupation som inleddes den 27 march 1948.

Pakistanska armen har sedan dess lanserat etnisk rensning riktat mot balochbefolkningen och riktade mord på etniska och religiösa minoriteter, politiska aktivister och människorättsaktiva. Sedan dess har vi sett systematiskt kidnappningar, fängslanden och mord mot alla de som motsätter sig den pakistanska regimens förtryck.
Politiska aktivister, advokater och balochledare jagas och torteras.
Den pakistanska säkerhetsstyrkorna är ansvariga för försvinnanden och kidnappningar.

I regionen utspelar sig ett krig mot en befolkning som sällan når några rubriker. Kränkningarna mot mänskliga rättigheter, försvinnanden och tortyr som inte uppmärksammas.
Ett rättfärdigt krav som växer fram är därmed de Pakistanska trupperna tillbakadragande från Balochistan. Politiska aktivister, fackliga organisationer, människorättsgrupper måste gå hand i hand med civilbefolkningen i en arbetarenighet mot krig och ockupation, mot förtyck och exploatering.

Den internationella arbetarrörelsen bör ge sitt stöd till de sociala och politiska krafter som protesterar mot Pakistans militariserg och exploatering av regionens naturresurser.
Krisen i Pakistan når nya nivåer och situationen i Baluchistan är troligtvis den mest kritiska.
Massorna hotas av religiös extremism, militariserade klaner, självmordsbombare och statsterrorism. 2013 dödades tre av RS systerparti Socialist Movement Pakistan medlemmar i Baluchistans huvudstad Quetta av Al Queda kopplade grupper.
Vissa delar kontrolleras helt av talibaner, Al Queda och på senare tid även IS.

Rättvisepartiet Socialisterna och vår systerorganisation i Pakistan Socialist Movement står för nationella och demokratiska fri- och rättigheter och betonar att dessa bara kan nås genom en kamp för socialismen.
Imperialismen har en stor vilja att öka sin närvaro och ställning i Baluchistan, däribland USA och Kina. Det är en strategiskt viktig region då de angränsar till Afghanistan och Iran, har sin kust till Arabiska havet. Förutom dess strategiska läge är Baluchistan rikt på naturtillgångar som olja, energi, naturgas och mineraler och ett rikt fiskevatten. Ingen lösning kan finnas inom ramen för kapitalismen.

Som socialister ser vi arbetarklassen som den enda möjliga klass förmögen att lösa massornas problem. Man har trots Pakistanska regimens försök att splittra befolkningen lyckas behålla en enighet mellan Baluch, Pashtun, Punjabi and Hazara arbetare som står enade i kampen mot splittring. På första maj 2015 deltog tiotusentals arbetare med olika etnisk och religiös bakgrund.

Arbetarklassen har gång på gång gått ut och visat sin beslutsamhet att kämpa mot nationalism och statlig terrorism och repression. Arbetarna har visat att enighet kan uppnås på klassbasis.
Ett stort ansvar vilar på fackföreningsrörelsen i Pakistan att visa solidaritet med klassbröder och systrar i Balochistan och att knyta band för en gemensam kamp. Arbetarklassen i Baluchistan är i stort behov av hjälp och solidaritet från den internationella arbetarrörelsen. I avsaknaden av ett politiskt alternativ isoleras arbetarklassen i en polariserad politisk situation.

Avsaknaden av ett socialistiskt massparti med demokratiska strukturer och ett revolutionära socialistiskt program gör vägen längre och krokigare.
Men inte behovet mindre viktigt att verka för det.
Endast under en fana av enighet i arbetarklassen mot krig, ockupation och förtryck, för fred, jämlikhet och en socialistisk federation i regionen kan fred och frihet uppnås, här ingår rätten till självständighet för Baluchistan och andra nationella minoriteter som en del av kampen för en socialistisk värld.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s