Nu är det klart: Bredfjällsgatan och Gropens gård är kommunaliserat

Seger för protester med krav på kommunalisering. Det blev resultatet då Göteborgs kommunfullmäktige i förra veckan röstade ja till att Bostadsbolaget får köpa Bredfjällsgatan och Gropens gård. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har kampanjat och samlat till demonstrationer och möten bakom kravet på kommunalisering sedan 2012. Förra månaden blev det klart att kampen lyckats. Över 16 lokala hyresgästföreningar har uttalat sitt stöd för kravet och deltagit i kampen.

image

Från och med den 1 februari är det allmännyttan som äger och förvaltar Bredfjällsgatan och Gropens gård. Bostadsbolaget blir då ensam ägare i Hammarkullen.

Efter en två timmar debatt beslutade kommunfullmäktige att de 890 lägenheterna ska köpas av Bostadsbolaget.

Moderaterna, Liberalerena och Kristdemokraterna uttalade sitt motstånd. Orsaken var av ideologiska skäl, de vill inte att allmännyttan ska vara den dominerande hyresvärden och menar att det skulle skicka fel signaler att kommunen köper upp privata bestånd.

Innan kommunfullmäktige startade samlade Hyresgästföreningen till manifestation utanför Svenska Mässan där fullmäktige hölls.
Med plakat, flaggor och banderoller med krav på kommunalisering samlades boende från Hammarkullen, förtroendevalda och anställda på Hyresgästföreningen.
Politikerna uppvaktades med flygblad och diskussionen.

My Welther, Hyresgästföreningen öppnade manifestationen och presenterade kvällens tre talare Ola Terlegård från Bredfjällsgatan och Gropens gårds lokala Hyresgästförening, undertecknad Kristofer Lundberg ordf Hyresgästföreningen Angered och Thomas Martinsson bostadspolitisk talesperson på Hyresgästföreningen. (Se separat artikel)

imagescms-image-000004038

På manifestationen fanns förtroendevalda från flera delar av Göteborg. Hyresgästföreningen har fört fram krav på ett långsiktigt ägande med ansvarstagande genom allmännyttan. Att Hyresgästföreningen gav sig in i striden för kommunalisering har breddat frågan och spridit engagemanget över staden.
Efter manifestationen gick många in för att följa debatten som varade i två timmar.

De rödgrönrosa styret var för köpet, efter senaste kommunstyrelsemötet stod det klart att den politiske vilden Martin Wannholt var för.
Vägvalet meddelade senare att de också skulle rösta för. SD sågs som den vacklande och antogs ansluta till de som såg ut att bli majoritet, SD röstade slutligen ja vilket innebar 52 röster för ja och 22 för nej, Bredfjällsgatan och Gropens gård kommunaliserades.

Beslutet spreds som en löpeld över Hammarkullen, på Mixgården firade man, spontant jubel utbröt i somaliska föreningens lokal, från lokala arbetsplatser skickades tack till de som kämpat.
Frågan var innan kommunfullmäktige långt ifrån avgjord och visar hur viktigt det är med kamp och organisering.

Liberalerna gjorde ett sista försök med att lägga ett tilläggsyrkande som löd att om beståndet övergår till allmännyttan skulle kommunen sälja ut något annat bestånd i Angered som kompensation. Tillägget stöddes av M, Vägvalet och SD, men föll då KD lade ned sina röster, det blev ingen utförsäljning i Angered.

Detta är en viktig seger. Det sätter ett prejudikat och visar att efter 30 år av privatiseringar och utförsäljning så är det möjligt att kommunalisera privata bestånd. Det visar också att de politiska besluten går att påverka genom organisering underifrån.

Beslutet kommer som ett resultat av ett hängivet långsiktigt arbete och visar tydligt att Rättvisepartiet Socialisterna inte för propagandistiska frågor, vi kämpar för att vinna och kämpar från olika håll för att möjliggöra seger.
Tre års arbete har gett utdelning och visar att kampen lönar sig.
Vi har protesterat, knackat dörr, gjort inventeringar av bostäder, lyft frågan i olika instanser, intervjuat boenden, fått media att uppmärksamma situationen, pressat den privata ägaren, uppvaktat Bostadsbolaget, organiserat de boende, samarbetat med föreningar, pressat politiker.
Att stora aktörer i bostadsfrågan som Hyresgästföreningen dragit samma slutsatser och mobiliserat har sedan blivit avgörande för frågans spridning till att bli en fråga för hela Göteborg.
Bredfjällsgatan och Gropens gård visar att kamp lönar sig och vad som är möjligt när vi organiserar oss.

Detta kan sättas som exempel för fler områden att följa. Behovet att kasta ut banditerna på bostadsmarknaden är stor, privata slumvärdar finns i varenda miljonprogram och profiterar på att tvinga människor i misär, Hammarkullen visar av det går att bryta.
Nu går kampen vidare för att säkerställa nödvändiga renoveringar, att dessa sker under hyresgästernas kontroll och inflytande.
Segern måste också användas för att stärka den lokala Hyresgästföreningen på Bredfjällsgatan och Gropens gård för att aktivt kunna agera mot eventuella förslag på ombildningar.

Kristofer Lundberg

Annonser

En reaktion på ”Nu är det klart: Bredfjällsgatan och Gropens gård är kommunaliserat

  1. Pingback: Boende vinner inflytande i Hammarkullen – Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.