Manifestation för kommunalisering vid fullmäktige

Efter flera år av kamp för kommunalisering av Bredfjällsgatan och Gropensgård kom en seger i form av ett ja från kommunfullmäktige till Bostadsbolagets köp.

Omkring 70 personer samlades utanför fullmäktige under torsdagens manifestation vid Svenska mässan i Göteborg organiserad av Hyresgästföreningen. Att frågan om kommunalisering var viktig märktes bland människorna som närvarade.

image

Offensiv talar med Christer Blixt, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen på Bredfjällsgatan och Gropens gård.
På en direkt fråga om hur man agerar om beslutet blir ett nej till kommunalisering? 

– Finns inte på min karta, då måste man mobilisera på annat sätt. Man måste lyssna på sina medborgare, svarar Christer Blixt, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen på Bredfjällsgatan och Gropens gård.

image

Haliima Abdi, bor i Hjällbo, Angered och jobbar för Hyresgästföreningen, hon är trött på att det inte funnits något långsiktigt ägande och menar att detta måste tas på allvar.
Hon uttryckte sitt missnöje med att Graflunds inte sett hur hyresgästerna har det och inte tagit sitt fulla ansvar. Haliima Abdi tyckte att det varit vidrigt hanterat tidigare, att man inte sett utefter hyresgästernas bästa. 

image

Mahasti Hashemieh åkte ända från Frölunda för att delta.
Hon uttrycka sitt missnöje över att inte fler engagerar sig i bostadspolitiken. 

– Det krävs en ytterligare mobilisering då bostäder behövs, ungdomar har inte bostäder, till och med klädkammare hyrs ut! Varför samlas inte alla? sade hon. 
Hon stödjer kravet på kommunalisering fullt ut.
– Ned med privatiseringarna, nu räcker det, sa Mahasti Hashemieh

Talade utanför fullmäktige gjorde Ola Terlegård från Bredfjällsgatan och Gropens gård lokala hyresgästförening, Thomas Matinsson Hyresgästföreningen region västra Sverige och Kristofer Lundberg Ordf Hyresgästföreningen Angered.

image

I sitt tal ställer Kristofer Lundberg de retoriska frågorna;
– Hur kommer det sig att hundratals boenden engagerar sig i en fråga som gäller vem som ska äga och förvalta deras hus?
– Hur kommer det sig att hundratals boenden på Bredfjällsgatan och Gropens gård skrivit på protestlistor, deltagit på möten och mobiliserar till dagen fullmäktigemöte?
– Det kommer ur den verklighet de lever i, då situationen är sådan att de privata ägarna struntat i decennier av underhåll vilket resulterat i kyla, fukt, mögel och skadedjur.
– Att miljöförvaltningen konstaterat lägenheterna som en hälsofara borde vara skäl nog att rösta för en kommunalisering av beståndet, sade Kristofer Lundberg ordförande i Hyresgästföreningen Angered i sitt tal. 

Rättvisepartiet Socialisterna har drivit frågan om kommunalisering sedan 2012 och efter en spänd väntan efter demonstrationen kom svaret att en kommunalisering blir av.
Trots lättnaden pekade Kristofer Lundberg på att kampen ändå fortsätter. 

Segern innebär att kampen har gett resultat som visar att om man organiserar sig och kämpar tillsammans så kan man komma dit man vill.
Organiseringen fortsätter nu för att säkerställa att kommande renoveringar sker under hyresgästernas demokratiska inflytande och kontroll.

Natalie Nordén

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.