Kamp för kommunalisering av Bredfjällsgatan och Gropens gård

Hyresgästföreningen mobiliserar för en kommunalisering av Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen. På torsdag kommer frågan att avgöras i kommunfullmäktige.

hgf

 

Bostadsbolaget aviserade i oktober att man vill gå in och köpa upp de 890 lägenheterna på Bredfjällsgatan och Gropens gård som ägs av D. Carnegies & Co och förvaltas av dess dotterbolag Graflunds. Då köpet är så pass stort 493 miljoner kronor krävs ett godkännande från kommunfullmäktige.

De rödgrönrosa i kommunfullmäktige säger ja till köpet men alliansen säger nej. I ledningen för motståndet står Moderaterna och Jonas Ransgård, med sig har han Liberalerna och Folkpartiet.

På kommunstyrelsens möte den 18 november bordlades frågan på initiativ av den borgerliga alliansen, när kommunstyrelsen på nytt samlades tisdagen 25 november fick man stöd för en kommunalisering efter att den tidigare Moderaten, numera politiska vilden, Martin Wannholt röstade med de rödgröna och SD lade ned sin röst.

På torsdag kommer ärendet upp på kommunfullmäktiges möte, där avgörs frågan om det blir Bostadsbolaget som tar över eller om man öppnar upp för nya riskkapitalister och kortsiktiga ägare.

Frågan står nu och väger. Får M, L och KD med sig SD och Vägvalet och köpslår med Wannholt kan de stoppa en kommunalisering vilket skulle vara ett bakslag för boende på Bredfjällsgatan och Gropens gård som i flera år fått stått ut med eftersatt underhåll, skadedjur, kyla, fukt och mögel.

Det är inför det hotet som Hyresgästföreningen mobiliserar. Initiativet till demonstrationen kommer från Hyresgästföreningen Angered och beslutades på en konferens med 16 lokala hyresgästföreningar som gav sitt stöd.

Kravet för kommunalisering har vuxit i Hammarkullen under flera år. De rödgröna har tagit till sig kravet underifrån att det är dags att Allmännyttan tar över som en ansvarsfull och långsiktig ägare. Skillnaden i service och arbetsförhållanden för de anställda är stor mellan de privata och kommunala. Tittar vi på den personalstyrkan som kommer finnas i Hammarkullen från 1 januari mellan Graflunds och Bostadsbolaget så arbetar man med 64 lägenheter per anställd hos Bostadsbolaget mot 148 lägenheter per anställd hos Graflunds.

Men för Moderaterna och kommunalrådet Jonas Ransgård är det en ideologiska fråga att sätta stopp för köpet. Till Göteborgs Posten 20151130 säger han:

– Det sänder fel signaler om kommunen ska gå in för att en fastighetsägare inte skött sina åtaganden.

Rättvisepartiet Socialisterna som kämpat för renovering och upprustning av Bredfjällsagatan och Gropens Gård med krav på kommunalisering sedan 2012 stödjer Hyresgästföreningens demonstration.

– En seger för kommunalisering skulle sända en viktig politisk signal. Vi har sett 30 år av utförsäljningar och privatiseringar, nu kan vi genom pressen underifrån få se en kommunalisering, det skulle vara ett politiskt genombrott, säger Minela Mahmutovic, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg.

Rättvisepartiet Socialisterna menar också att det är viktigt att slå vakt om hyresrätten. Vi vet att det finns ett intresse hos både alliansen och de rödgröna att omvandla vissa av lägenheterna till Bostadsrätter, det finns också förslag att sälja ut andra fastigheter hos allmännyttan, det är något som måste bekämpas, men först står striden om Bredfjällsgatan och Gropens gård.

Kristofer Lundberg

manifestation1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.