Seger: Bredfjällsgatan och Gropens gård kommunaliseras

Sedan 2012 har Rättvisepartiet Socialisterna kämpat för renoveringar, långsiktiga ägare och kommunalisering av Bredfjällsgatan och Gropens Gård i Hammarkullen. Kampen har förts med offentliga möten, dörrknackning, informationskampanjer, kartläggande av brister, manifestationer och bostadsmöten.

bredfjäll

Den 26 oktober nås RS och de boende av den fantastiska nyheten att kampen lönat sig och att kommunala Bostadsbolaget tar över beståndet som ägs av Carnegie & co.

Kampanjen från RS visar vad som är möjligt med politisk gräsrotsorganisering. Kampen har förts på flera fronter dels mot den privata värden med krav på omedelbar renovering av brister i lägenheterna, dels mot kommunen med krav på kommunalisering och dels till hyresgäster om behovet av att organisera sig, att gå med i Hyresgästföreningen och kämpa tillsammans. Vissa hyresgästers lägenheter har varit i ett sådant dåligt skick att RS agerat direkt mot Graflunds och fått dem att åtgärda dem.

Kommunala Bostadsbolaget köper nu de 890 lägenheterna på Bredfjällsgatan och Gropens gård för en halv miljard kronor. Säljaren D. Carnegie & co, har ägt beståndet sedan 2011 via  dotterbolaget Graflunds som också förvaltat området. Carnegie har likt tidigare privata ägare låtit lägenheterna förfalla och väntat på försäljning med vinst. Försäljningen till Bostadsbolaget innebär också en vinst på 14 miljoner kronor för Carnegie.

Beståndet som består av åtta höghus på Bredfjällsgatan, samt trevåningshus på Gropens gård är slitna, har eftersatt underhåll, är kalla, drabbats av skadedjur och mögel vilket gör att hyresgäster nu har höga förväntningar på kommunala Bostadsbolaget när de i februari tar över.

Att Bostadsbolaget nu tar över beståndet har välkomnats av såväl hyresgäster som Hyresgästföreningen och visar att kamp lönar sig. Nu måste kamp och organisering fortsätta för att se till att boende får inflytande över kommande renoveringar och för att stoppa eventuella ombildningar och försvara hyresrätten.

Bostadsbolagets vd Kicki Björklund är nöjd med köpet och lovar förbättring från tidigare ägare.

– Vi kommer att ha dialog med hyresgästerna, säger Kicki Björklund.

Även Hyresrättsföreningen är positiva till köpet, säger förhandlingschef Pedram Kouchakpour.

– Det här är ett bestånd som har haft många olika hyresvärdar och ett bristande och eftersatt underhåll. Nu blir det möjligt med ett mer långsiktigt ägande och det tror vi är bra för hyresgästerna, fortsätter han

Rättvisepartiet Socialisterna kommer tillsammans med de boende följa utvecklingen på Bredfjällsgatan och Gropens gård, vara med i processen för att säkerställa att kommande renoveringar genomförs under de boendes inflytande.

Annonser

En reaktion på ”Seger: Bredfjällsgatan och Gropens gård kommunaliseras

  1. Pingback: Nu är det klart: Bredfjällsgatan och Gropens gård är kommunaliserat – Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s