Svaret på bränder, hot och våld – organisering

Natten mot söndag genomförde någon eller några ett brandattentat mot fem soprum, en källare i sammanlagt sex trapphus i Sandeslätt, Hammarkullen. Brinnande föremål kastades också in i lägenheter med anknytning till Rättvisepartiet Socialisterna.

Branden var så omfattande att räddningstjänsten kallat in fem brandstationer med 35 man på plats. Det tog två och en halv timma att få kontroll på elden. Trapphusen var kraftigt rökfyllda och boenden samlades på balkongerna för att kunna andas ordentligt då rök tog sig in i lägenheterna.
Brandmännen hittade först inte branden, utan det var när boende visade ingångar från baksidan till soprum och förråd som bränderna kunde släckas. Bränderna kunde släckas tack vare ett snabbt arbete från brandmännen med hjälp från boende i området, inte minst områdets unga. När kaoset lagt sig och händelseförloppet börjar klarna visar det sig att i de sex attackerade trappuppgångarna finns fem medlemmar i Rättvisepartiet Socialisternas.

Det kommer då också fram att det brunnit i tre lägenheter med koppling till Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar, det är bara dessa lägenheter som angripits. En av lägenheterna tillhörde Kristofer Lundberg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Västsverige.
Någon eller några hade kastat in brinnande föremål i lägenheterna.

Rättvisepartiet Socialisterna ser det inte som en tillfällighet utan misstänker ett politiskt attentat riktat mot partiets medlemmar.
Kristofer Lundberg som inte var hemma när attentatet skedde kom snabbt på plats tillsammans med ett tiotal medlemmar.
– Trappuppgången var helt rökfylld, vi hade ingen möjlighet att gå in och vi viste inte om det brann inne i lägenheten, säger Kristofer Lundberg.

Även polis började redan på söndagsnatten undersöka politiska motiv och plockade bevismaterial i samtliga tre lägenheter.
– Det är ingen tillfällighet att det är våra lägenheter och trappuppgångar som brinner, säger Kristofer Lundberg.
”Stefan Andersson, kommissarie vid kriminalpolisen i Göteborg är medveten om att uppgift finns om att dåden skulle kunna ha politiska motiv men vill inte kommentera hur det kan komma att påverka utredningen”, skriver Göteborgs Posten.

Partiet tar allvarligt på händelsen och under söndagsmorgonen sammanträdde RS VU för att diskutera det inträffade och säkerhetsläget för partiet. Därefter ställde partiet in sin studiehelg och höll istället ett möte med ett 20-tal medlemmar i Hammarkullen om hur man skulle agera. Mötet beslutade om att öka säkerheten kring partiets lokaler och enskilda medlemmars hem.
Partiet knackade därefter dörr och bjöd in till ett möte på kvällen för att diskutera tillsammans med boende i området.
70 personer kom på mötet som diskuterade en gemensam strategi att agera.
Nattvandrande patruller organiserades, en grannsamverkande lista för mobilisering vid behov.
– Vi diskuterade vad vi kan göra för att trygga vårt område. Även om nu attacken var riktad mot oss som parti som berör det såklart alla som bor här, säger Kristofer Lundberg.

Attentatet är genomtänkt, man har inte bara tänt eld på lägenheter, utan också trappuppgångar, sopnedkast och förråd, vilket hade kunnat innebära att flera personer mister livet. Syfte är att skrämma och isolera RS i dess styrkeområde. Attacken riktades mot oss i vårt i särklass starkaste område där partiet i valet 2014 blev andra största parti.
– Vi har i Hammarkullen kämpat tillsammans med boende och arbetsplatser och försvarat lokala service, vi har räddat bibliotek, badhus, mixgården och den senaste segern för vår gemensamma kamp är att det privata värden Graflunds nu försvinner och kommunala Bostadsbolaget tar över Bredfjällsgatan och Gropens Gård. Vi har kämpat för trygghet och välfärd, stått upp mot våld, droger och kriminalitet, säger Kristofer.

Vilka som ligger bakom brandattentatet vet vi ännu inte. Men allt pekar på att det är någon form av högerextremister. De första två nätterna efter bränderna är det flera boenden som deltagit i nattvandringar, som patrullerar området och tillsammans skapar trygghet.

Mot bränderna samlades också 200 hammarkullebor från arbetsplatser och föreningar för att protestera mot bränder, hot och våld. Det var en solidaritet som gav styrka och mod åt de drabbade.
Bränderna i Sandeslätt sker heller inte isolerat utan samtidigt som snart 15 flyktingförläggningar brunnit runt om i landet, bränder som fortsätter att skapa nya rubriker. Detta utspelar sig i en tid då Sverige blir allt mer polariserat, samtidigt som stödet för flyktingmottagande ökar och 1 000 tals engagerar sig för att välkomna och ta hand om flyktingar så ökar samtidigt Sverigedemokraternas stöd och det rasistiska våldet.

Det sker i en tid då högerpolitikens klassklyftor sliter isär samhället och skapar en otrygghet om morgondagen, där unga växer upp utan möjligheter till arbete, bostad i socialt och ekonomiskt utanförskap, det är i ett sådant samhällsklimat som hot och våld får fäste och bränderna i Sandeslätt är bara ett uttryck av det.

Lösningen ligger i vår organisering, att försvara oss och våra områden mot rasistisk våld och attacker, mot nedskärningar och social nedrustning, för arbete, jobb och bostäder.
Vi kan bara lita på vår egen styrka och organisering. Det är vi som avgör vilket samhälle vi vill leva i. Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för ett samhälle fritt från hot och våld, fritt från rasism och fascism, i trygghet och välfärd.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s