Ingen ny ägare på Bredfjällsgatan och Gropens gård

Våren 2015 möttes boende på Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen, Göteborg av informationen att de hårt kritiserade ägarna Carnegie sålt fastigheterna till det nystartade företaget Real Holding.
En försäljning som skulle gett en vinst på  24 miljoner kronor för Carnegie då köpet av 790 lägenheter gick på en halv miljard kronor.
Försäljningen innebar på nytt en ovisshet bland de boende. Nu kommer information att köpet gått tillbaka.

image


D. Carnegie & co, har sedan 2011 genom dotterbolaget Graflunds, varit hårt kritiserade ägare. De åtta höghusen på Bredfjällsgatan och trevåningshusen på Gropens gård är nedgångna, med eftersatt underhåll och en inomhusmiljö som gjort de boende sjuka.
Graflunds har mött hård kritik mot hur de misskött området.
Men försäljningen av området drogs tillbaka då Real Holding inte lyckades få fram pengar.

Hur det blir med det eftersatta underhållet återstår att se, men Graflunds och deras ägare D. Carnegie lovar att att renoveringar ska bli av samtidigt som de letar nya köpare.

Till Hem & Hyra säger nu Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & co, ”att planen nu är att försöka hitta en ny köpare. Under tiden kommer dock bolaget att fortsätta den renovering av balkonger och fasader som inletts tidigare”.

Rättvisepartiet Socialisterna har de senaste åren hjälpt flera boende på Bredfjällsgatan vilka efter politisk press mot Graflunds fått sina lägenheter renoverade.
I längden är det dock ohållbart att bara driva individuella fall, vad som behövs är en massiv rörelse bland de boende med stöd av Hyresgästföreningen för omfattande renoveringar på de boendes villkor.

Lägenheterna är slitna med stora problem med fukt, mögel och bristande ventilation, så allvarliga att bolaget drog på sig ett åtgärdsförläggande av miljöförvaltningen, som Offensiv tidigare rapporterat om.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att lösningen för Bredfjällsgatan och Gropens gård är långsiktiga ägare som ser till hela området och inte kortsiktiga vinster. En sådan ägare är kommunala Bostadsbolaget som äger resterande hus på Bredfjällsgatan, Hammarkulletorget och Sandeslätt.

Problemet på Bredfjällsgatan och  Gropens gård är att de drabbats av de privata bolag som spekulerar i nedgångna  miljonprogramsområden. Kortsiktiga ägare vars affärsidé är att köpa billigt, genomföra mindre renoveringar för att sedan sälja med vinst. Men med kortsiktig vinsthunger vill de inte genomföra nödvändig renovering. Detta är inget Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & co sticker under stol med. Till Hem & Hyra säger han:

– Vår affärsidé är att köpa gamla bestånd med renoveringsbehov och renovera upp dem. Det är lätt att finansiera och en säker investering. Det är ingen risk att det blir tomma lägenheter, eftersom det råder bostadsbrist i hela landet. Inte minst i Göteborg.

Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna boende på Bredfjällsgatan och Gropens gård planerar nu att ta ett samlat grepp och initiera nödvändiga protester för upprustning till vilka Hyresgästföreningen kommer bjudas in.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s