220 döda efter IS massaker i Kobane

Den kurdiska gränsstaden Kobanê har på nytt attackerats av IS där över 220 människor mördats i den värsta massakern sedan kantonen befriades av försvarsstyrkorna YPJ/YPG, de styrande vänsterpartiet PYD:s väpnade gren.

IS tog sig in i Kobanê med hjälp av de turkiska gränsvakterna utklädda till YPG soldater. De gick från hus till hus och mördade familjer, spred sedan ut sig och genomförde självmordsbombningar för att få största möjliga skada.
En av måltavlorna var Läkare utan gränsers mottagning där majoriteten av dödsoffren var barn..

Attacken mot Kobanê ser ut att vara en internationellt samordnad attack, samtidigt utfördes terrordåd av IS mot turistmål i Tunisien, en Fabrik i Frankrike och en shiitisk moské i Kuwait.

Kobanê belägrades under flera månader av IS i höstas men drevs ut av en massiv folkbeväpning av 10 000 tals som anslöt till försvaret mot islamisterna.
Sedan Kobanê besegrade IS har det  självständiga västra Kurdistan Rojava  nått stora framgångar som pressat tillbaka IS.

När blickarna riktades mot Turkiet för att ha släppt igenom IS-terrorister gick Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan ut och konstaterade att Turkiet aldrig kommer att tillåta kurderna att bilda en kurdisk stat i Rojava.
Erdogan och den turkiska härskande klassen är rädda att ett självständigt Rojava ska ge inspiration till kurderna i den av Turkiet ockuperade delen Bakur.
En rädsla som fördjupats efter det prokurdiska vänsterpartiet HDP:s valframgångar som i vissa kurdiska delar nådde 80 procent av rösterna.

Återuppbyggnaden av Kobanê och dess försvar fortsätter under svåra förutsättningar och behöver den internationella arbetarrörelsens stöd.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s