Motståndet mot skolnedskärningarna växer

Föräldrar, lärare, rektorer och unga elever samlades åter till en demonstration i Göteborg den 11 juni mot de nu genomförda nedskärningar på skolorna. Nedskärningar som bland annat inneburit halverad stöd- och elevvårdande personal på Karl Johansskolan i stadsdelen Majorna-Linné.

20150611_182211

”Sluta skära, börja satsa!” och ”Vad ska vi göra? Rädda skolan!” var två talkörer som ropades av ungefär 100 personer som var på plats på protesten. Den ägde rum utanför kommunfullmäktiges lokaler.

Tal hölls av aktiva i nätverket mot skolnedskärningarna, ett nätverk som nu har spridits till fler stadsdelar och har ambitionen att stärka sig ännu mer.

Erike, förälder, var den första talaren:
– Det är märkligt att det finns pengar till schlagerfestival i kommunen, till Scandinavium, till miljarder i PR, men inte 14 miljoner till skolorna.

Flera andra lärare och föräldrar var på plats som talade. Utöver det fanns två representanter från kommunfullmäktige som fick svara på frågor, Karin Pleijel från Miljöpartiet och Pär Gustafsson från Folkpartiet. De båda avslöjade sin gemensamma politik väl, då de skröt om att tillsätta ytterligare 300 miljoner i budgeten, men trots det genomförs det nedskärningar i skolorna. Bägge var tydliga med hur en ”budget i balans” är det man måste ta hänsyn till i första hand, och inte skollagen.

Rättvisepartiet Socialisterna menar dels att kommunen faktiskt kan kräva mer pengar, men samtidigt så är det en fråga om var resurserna finns. Göteborgs Stad gör mångmiljonvinst varje år men detta märks inte av på våra skolor, på vården och omsorgen.

Protestens sista talare lyfte frågan om strejk som ett nödvändigt nästa steg i kampen. Det finns en vilja och behov av att få facken mer engagerade. Stämningen visar och visade under protesten att det nu är rätt tillfälle att mobilisera till strejk, vilket Rättvisepartiet Socialisterna stödjer fullt ut.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.