Fortsatta skolprotester i Majorna-Linné

Tisdagen den 26e Maj var det återigen dags att demonstrera mot de nedskärningar som kommunen beslutat att göra i skolan och förskolan i stadsdelen Majorna-Linné.

image

Demonstrationen började vid Järntorget med tal av föräldrarna Cecilia Malmros och Freidrich Heger som båda har barn i de drabbade skolorna och förskolorna. Uppslutningen var stor och torget fyllt med föräldrar, lärare och skolpersonal som tillsammans tillverkat bandelroller, plakat och samlat in namnlistor med ca 700 namn som de skulle överlämna till politikerna i SDN Majorna-Linné som hade möte lite längre bort på Tredje Långgatan 16.

   Efter talen tågade de drygt 400 demonstranterna bort och ställde sig på innegården utanför politikernas möte. Där möttes de av ordförande Bosse Parbring (MP), Sivert Aronsson (FP), stadsdelsdirektören Thomas Segenstedt och Sivert Aronsson för att kunna föra en dialog om situationen. Men någon vidare dialog blev det inte.  Politikerna verkade redan ha bestämt sig och Bosse Parbring (MP) förklarade att de är medvetna om situationen men att de ändå måste ta beslutet eftersom att besparingarna måste genomföras. Detta väckte upprörda känslor hos många föräldrar. Lena Pilquist sa att hon så som det ser ut idag redan ägnar flera timmar i veckan åt att hjälpa sitt barn att hänga med i skolan eftersom skolan inte har de resurser som behövs. Ansvaret sätts istället på föräldrarna.

Ann Nolin, samordnare för Föräldranätverket Majorna-Linné, menade att politikerna faktiskt kan ställa krav och säga nej till dessa nedskärningar. Budskapet som hon framförde var tydligt.

-Äska fram mer pengar!   

Arrangörerna bad på plats Rättvisepartiet Socialisterna göra ett svar på politikernas och tjänstemännens tal. Kristofer Lundberg avslöjade de falska påståendet att man inte skär ned.

image

 – Samma argument används här som man gjorde i Angered då man lade ned två skolor. Men barnkullar går upp och ned och när det vänder är man inte rustade om man stänger en förskola. Beträffande de andra nedskärningarna på skolan så kan ni säga nej, ni kan likt rektorerna bolla frågan till kommunfullmäktige och påpeka att budgeten är för liten för att kunna fullfölja uppdraget, sa Kristofer.

Men trots de livliga protesterna bestämdes att man nu, utöver de 14 miljonerna i besparingar och de 27 tjänsterna som ska bort, kommer att göra ytterligare nedskärningar på 5,5 miljoner kronor.

Jag är bedrövad och så ledsen att det gick på det här sättet, sade Ann Nolin.

När politikerna lämnat innegården hördes en förälder i folkmassan säga:

-Samla ihop plakaten i högen därborta. Vi lär ju behöva dem igen.

Torsdagen den 11 juni kl. 18.00 planeras det nu för ytterligare protester utanför Kronhusbodarna i Göteborg. Anledningen är att kommunfullmäktige kommer ta ett beslut om eventuella satsningar på skolan, förskolan och fritidshem i Göteborg nästa år.  Karin Pleijel (MP) som är ordförande i utbildningsnämnden skrev i en debattartikel i GP den 25/5-2015 att man kommer att satsa 300 miljoner på skolan. Men om detta kommer gagna skolorna i Majorna-Linné är högst oklart eftersom att stadsdelsnämnderna själva beslutar om vilka budgetprioriteringar som görs och vart pengarna kommer fördelas. Det blir dessutom märkligt att man först väljer att göra så drastiska nedskärningar för att sedan eventuellt satsa på skolan igen.  

   Varje år talas det om satsningar men avståndet på vackra ord på ett papper och verkliga åtgärder är stor. Om pengarna når fram till skolan vet vi alltså inte. Daniel Bernmar Vänsterpartiet skrev för två veckor sedan på twitter att ”Vi sparar inte på skolan. Men SDN kan göra det. Precis som vilken huvudman som helst, privat eller offentlig.” Så medan de rödgrönrosa politikerna i kommunen talar om satsningar skär samma politiker i SDN ned

   En ny demonstration kommer därför genomföras med föräldranätverk från b.la. Askim-Frölunda-Högsbo och Norra Hisingen. Ringarna på vattnet sprider sig och kampen i Göteborg för skola och förskola fortsätter.

Tina Koskinen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s