Försvara föreningslivet i Hammarkullen

Hammarkullen är en stadsdel med rikt föreningsliv men med få mötesplatser för de aktiva. Under året som gått har flera samlingsplatser stängts ned eller kommer att stängas ned både vad gäller föreningar och kommersiella mötesplatser. Politiska beslut i förvaltningar och kommunala bolag tar beslut ovanför huvudet på föreningar och medborgare och fler blir nu av med sina föreningslokaler.

Under Hammarkullekarnevalen vill politikerna sola sig i glansen av det arbete som genomförs av ideellt arbetande eldsjälar men där emellan tas marknadsanpassade beslut som trycker undan och försvårar för föreningarna.

En av föreningarna vars verksamhet nu hotas är Somaliska föreningen vars mötesplats är belagd på Hammarkulleskolans skolgård.

– Över 200 personer, ungdomar och äldre samlas här dagligen. Ungdomar spelar pingis, de äldre spelar kort, dricker kaffe och ser på nyheter från hemlandet, berättar Abdi Yuusuf ordförande i Somaliska föreningen.

När Rättvisepartiet Socialisterna besöker lokalen är det lika mycket folk som vanligt i lokalens tre aktivitetsrum och vi sätter oss i kontoret för att kunna samtala.

Abdi Yuusuf som bjudit in RS är orolig för situationen.

– Var ska vi ta vägen? 200 personer ställs på gatan och ingen har haft dialog med oss, vi har inte erbjudits någon annan lokal, hur tänker de här? säger han.

Offensiv och RS når via telefon Hassen Ohlsson, sektorschef för kultur och fritid. Han bekräftar att Somaliska föreningen blir av med lokalen.

– Den bild vi fått är att lokalen ska rivas. Vi har ingen ny lokal att erbjuda föreningen.

– Det blir ju orättvist om vissa föreningar får betala marknadshyror och andra har lokaler gratis. Vi kommer därför inte ha hand om några föreningslokaler alls. Man får vända sig till det kommunala bolaget Göteborgslokaler, berättar Hasse Ohlsson.

Den socialdemokratiska ordföranden i SDN Angered Ali Moeeni bekräftar det.

– Det finns en plan på genomgång av väg till en ny förskola där huset nu står. Jag känner inte till möjligheter för möjlighet till någon ny lokal. Kommunen vill samla alla lokaler under ett ansvar istället för att de ska vara spridda på nämnder och förvaltningar.

– Frågan ligger inte på vårt bord men visst förstår vi oron om föreningslivets existens.

Den 8 juni arrangerar Rättvisepartiet Socialisterna, Somaliska föreningen med flera en demonstration för att försvara föreningslivet och mötesplatser i Hammarkullen. Kl 18.00 med samling på Hammarkulleskolans skolgård utanför föreningens lokal.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.