Kan bli seger i kampen för gratis simskola

Rätt att simma – Simkunnighet ska inte vara en klassfråga. Det stod det på banderollen i Hammarbadet när Caroline Holmgren och Kristofer Lundberg båda medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna inledde sitt projekt med gratis simundervisning i oktober 2013.

image

Projektet fick stor uppmärksamhet i media och trycket på simskolan var stort. Paralellt drevs frågan politiskt om behovet av en gratis kommunal simskola och att stoppa stängningen av två lokala simhallar i Rannebergen och Hammarkullen.
Gratis simskola var också en del av Rättvisepartiet Socialisternas valkampanj och rubriken på flera demonstrationer.

”Att kunna simma ska inte vara en klassfråga” är nu målet för de rödgrönrosa i Göteborg som föreslår gratis simskola och entré på bad för barn och unga under 16 år.

– Detta visar vilket otroligt genomslag vårt arbete haft. Vi har praktiskt och politiskt lyft frågan om simkunnigheten och kopplat detta till folkhälsan, friskvård, trygghet och klass, alla dessa aspekter vägs nu in från de styrande i sitt förslag, säger Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna.

Förslaget presenterades av S, MP, V och FI i tisdags som en del av budgeten som kommer beslutas på kommunfullmäktigemötet den 15 juni och välkomnas av Rättvisepartiet Socialisterna.
Förslaget läggs i den rödgrönrosa budgeten för 2016 och kan således bli verklighet redan inom ett år.

– Det är ingen tillfällighet att de styrande valt ut Angered som en av de två simhallarna i Göteborg med gratis bad och simskola för alla under 16 år, tillsammans med Lundby, säger Kristofer Lundberg.
– Det handlar dels om den låga simkunnigheten, men också om vår närvaro och den kamp vi bedrivit.

Förslaget innebär en satsning med 7,5 miljoner kronor på att avgiftsfri simskola och ytterligare 3 miljoner på att alla under 16 år ska ha fri entré till Göteborgs alla bad.

På samma möte i juni beslutas också slutligen om Hammarbadet och Rannebergsbadet framtid.
Idrott- och föreningsnämnden backade efter Rättvisepartiet Socialisternas, anställdas och brukares protester och kräver mer pengar av kommunstyrelsen för att kunna bevara och renovera Hammarbadet och Rannebergsbadet för fortsatt arbete.

För att förstå hur stort detta är kan det formuleras i att Rättvisepartiet Socialisternas kamp tvingar fram 10 miljoner kronor till gratis simskola och entré.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.