Hur bör gratis simskola organiseras?

Ett första steg blir att idrott- och föreningsnämnden ska utreda hur baden i Nordost och på Hisingen ska kunna erbjuda avgiftsfri simskola.

image

– Det är viktigt att personalen på simhallarna får vara delaktiga i hur detta kommer organiseras, de är experterna och finns i den dagliga verksamheten, säger Johannes Lundberg, arbetsplats- och skyddsombud för Kommunal på Angered Arena.

Personalen på Angereds tre simhallar har under fjolåret varit inblandade i fackliga protester för trygga, fasta jobb och bättre arbetsmiljö med anledning av problem med osäkra anställningar. En ökad satsning på simkunnighet måste också följas av en förändring i personalpolitiken.

– För oss handlar det också om vilken arbetsmiljö vi får. Med gratis inträde kommer trycket att öka. På Angered Arena har vi redan problematiken med att två tredjedelar av personalen i badet är vikariat.

– Vi har väldigt svårt att planera verksamheten till hösten då vi inte vet vilka kollegor och kompetens vi har då många vikariat går ut i augusti/september.

– Om än beslut eventuellt verkställs senare så måste ju personalen få en chans att arbeta ihop sig, arbetsledare få chansen att lägga schema anpassat för nya politiska riktlinjer och från fackligt håll måste vi ju få se någon prognos på tillväxt av besökare. Därefter får vi ju ställa frågan hur rimlig arbetsbelastning det blir för befintlig personal kopplat till statistik på tillbud och avvikelserapporter per antal besökare.

– Att bara slå upp dörrarna för icke simkunniga och tro att det per automatik lär sig simma, samtidigt som arbetsbelastningen inte ökar på personal vore ju naivt.

– En ordentlig konsekvensanalys måste till och behovet om mer personal undersökas.Vi välkomnar därefter förslaget, men måste få vara med på hur det ska utformas och verkställas, säger Johannes Lundberg, arbetsplats och skyddsombud för Kommunal på Angered Arena.

– Vi hoppas detta är en utveckling av det inriktningsbeslut som idrott- och föreningsnämnden tog om att bevara Hammarbadet och Rannebergsbadet, så styrande centralt inte börjar få kalla fötter och gör detta utspel för att dölja eventuell nedläggning av någon av simhallarna och kunna säga ”vi satsar visst på simkunnigheten”, säger badvärden Joel Eriksson.

– Helt klart hänger frågorna ihop. Att möta ett ökat antal besökare som kommer med gratis entré medför att behovet ökar ytterligare att hålla öppet alla tre simhallar. Annars blir beslut motsägelsefullt om de på allvar vill öka simkunnigheten, säger Joel Eriksson.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s