”Fasta, trygga jobb måste bli normen”

– Att inte veta, tar på krafterna. Energin som skulle kunna läggas på arbete eller att planera verksamheten går istället till ett onödigt grubblande. Ovetandet påverkar inte bara den med otrygg anställning, utan hela arbetslaget, säger Johannes Lundberg, arbetsplats och skyddsombud på Angered Arena.

image

Angered Arena är en stor arbetsplats där kommunen satt vikariat i system. Anläggningen har varit igång i två och ett halvt års tid och två tredjedelar av arbetsstyrkan i simhallen saknar en tillsvidare anställning.

Kommunalsektionen idrott och park agerade mot osäkra anställningar för fasta och trygga jobb redan under 2014 och på första maj i år hade man egen banderoll med budskapet i Kommunals block.
image

– Trygghet på arbetsplatsen är kanske den i särklass viktigaste arbetsmiljöfrågan. Om du känner trygghet med ett fast jobb, med en lön att leva på så minskar oron och stressen och du kan fokusera på att istället göra ett bra arbete, säger Johannes.

På trygga arbetsplatser med bra arbetsvillkor minskar sjukskrivningar och stress. Det är osäkerheten som skapar stress på och utanför arbetsplatsen.

– Otryggheten på jobbet ser olika ut beroende på vilken bransch du arbetar i men känslan är densamma för de anställda, säger Johannes.

Runt om i landet finns ett stort missnöje ute på arbetsplatserna. Inom kommunal verksamhet finns en ständig diskussion om arbetsförhållanden, men vad som krävs är en gemensam rörelse runt arbetarkrav för att försvara arbetsvillkor, trygga och fasta jobb med kollektivavtal.

Arbetare med anställningsvillkor som omöjliggör möjligheten att planera sin ekonomi och framtid kommer inte göra ett lika bra jobb. Det borde därför även ligga i arbetsgivarens intresse att förbättra situationen.
Det är hög tid att arbetarklassen höjer sina röster på arbetsplatserna och för upp frågan om trygghet på jobbet på den politiska dagordningen och tar kampen mot otryggheten i arbetslivet.

– Har bär facket ett stort ansvar och vi hoppas lokalt kunna väcka den nödvändiga debatt som finns, säger Johannes.

Fasta trygga jobb måste bli normen och tillfälliga osäkra anställningar tryckas undan. Trygghet på jobbet innebär trygghet i vardagen.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s