Rödgrönas löften om skolsatsningar är bara tomma ord.

De rödgrönas smäktande löften innan valet om mer resurser till skolorna verkar bara vara tomma ord. Nu har kommunen beslutat att omorganisera och göra drastiska nedskärningar på Karl Johansskolan. Beslutet har lett till upprörda protester från föräldrar och lärare på skolan.

Samtidigt som kommunfullmäktige hade möte samlades den 7 Maj drygt 200 bekymrade föräldrar, elever och lärare från Karl Johansskolan utanför Kronhusbodarna i Göteborg för att demonstrera mot de nedskärningar som kommunen beslutat att göra i Göteborgs kommunala skolor. Karl Johansskolan är särskilt hårt drabbat då man beslutat att halvera antalet specialpedagoger och elevassistenter.  Till hösten väntas fler anställda få lämna skolan samtidigt som antalet elever väntas öka.

Kämparglädjen var hög bland demonstranterna och torget fyllt med barn och vuxna som bar plakat med budskap som ” Sluta skära ner på skolan” och ” Barn har rätt till trygghet”.

”Jag är här för att kämpa för mina barns framtid” sade Cecilia Malmros som är förälder till två flickor som går på Karl Johansskolan.

Organisatörerna för demonstrationen var Majorna-Linnés föräldranätverk. Karin Pleijel, kommunalråd för skolan i Göteborg, samt flera andra ansvariga politiker var inbjudna men de hade avböjt att medverka. Hon uppmanade demonstranterna att plocka upp sina mobiltelefoner och skicka ett sms med texten ”Kom ut och prata med oss” till Karin och hennes kollegor.

Mötet inleddes med ett tal av Cecilia Verdinelli som har barn som går på skolan. Hon började med att framföra en uppmuntrande hälsning från skolans före detta rektor Annika Kummel, som hamnade i hetluften för några år sedan när hon vägrade följa den strama budgeten för Karl Johansskolan och lämnade sin tjänst i protest emot de nedskärningar som hon skulle tvingas göra som främst skulle drabba de elever med särskilda behov.

Cecilia sade också att trots politikernas löften om skolsatsningar under valkampanjen så har de nu valt att strama åt budgeten ytterligare vilket kommer få allvarliga konsekvenser för den kommunala skolan.

Nästa talare var Torgny Johansson som före pensioneringen arbetat som lärare under många år i Hammarkullen som framhävde att det som krävs är att politikerna sätter behoven före budgeten. Torgny menar på att vi nu ser följderna av kommunaliseringen av skolorna som skedde i samband med den ekonomiska krisen på 1990-talet då man började privatisera skolan och skära ner på resurserna. Ett förstatligande av skolan är rätta vägen framåt enligt Torgny.

Föräldern Kalle Cederblad framförde i sitt tal hur han trots flera försök att kommunicera med politikerna om den oro föräldrarna känner inför konsekvenserna av nedskärningarna, bara mötts av likgiltiga svar. Han uppmanade föräldrarna och lärarna att inte ge upp och fortsätta kämpa för barnens skull.

Den sista talaren var Christian Widegren som är lärare på närliggande Sannaskolan. Han upplever att skolpersonalens arbetsvillkor kraftigt försämrats vilket naturligtvis påverkar elevernas resultat i skolan. Han avslutade med att säga att det enda sättet att få politikerna att lyssna är att föräldrar och skolpersonal för den här kampen tillsammans.

Tina Koskinen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s