Vad ligger bakom skotten i Göteborg?

Skotten, våldet och gängrekryteringen är ett direkt resultat av välfärdsstatens sönderfall. Nyliberalismen har skapat ett samhälle som präglas av fattigdom, arbetslöshet, trångboddhet och social utslagning. Ansvaret för denna utveckling vilar på såväl Socialdemokratiska som traditionellt borgerliga regeringar.

Underlaget för gängrekryteringen finns i omfördelningen i den ekonomiska politiken där samhällets resurser flyttats från offentlig till privat, från låginkomsttagare till rika. Nedskärningar och privatiseringar har skapat en otrygghet som lett till att ungdomar tappat hoppet om framtiden, då de inte klarar skolan, saknar tilltro till att de kommer få ett arbete för kunna försörja sig eller skaffa egen bostad.

Att vända utvecklingen handlar således om politiska lösningar om en politik för fler lärare och minskade klasser, bostadsbyggande, och jobbskapande, för att råda bot på sjunkande kunskapsnivåer, bostadsbrist och arbetslöshet.
Den ekonomiska segregationen måste brytas. Görs inget nu kommer vi ha ett samhälle i sönderfall där befolkningen tappar tilltron till demokratin.

Bostadsbristen skapar ett samhälle med trångboddhet där ungdomar samlas på torg och i trappuppgångar då plats saknas hemma. De blir lätta måltavlor för gängen. Rekrytering till gängkriminalitet skulle kunna stoppas med en medveten satsning på meningsfull fritid, arbete och en lön att leva på, fasta trygga jobb och genom att höja ersättningsnivåerna för A-kassa, sjukersättning och socialbidrag. Som ett led i detta kämpar Rättvisepartiet Socialisterna för att återta välfärden i offentlig regi och säger nej till vinster i vård, skola, omsorg och ett förbud mot bemanningföretagen.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s