Stoppa utvisningen av Aata till Iran

AaAata Karimi hotas efter 13 år i Sverige av utvisning till islamiska republiken Iran. Han flydde till Sverige med en dödsdomen hängandes över sig. Som kurd och politiskt aktiv för kurdernas erkännande och rättigheter skulle en utvisning till den benhårda diktaturen Iran innebära en direkt livsfara.

I juli 2002 hade Aata lyckats fly till Sverige i rädsa för sitt liv och ansökte om asyl. Innan hade han torterats och fått uppleva hur delar av hans familj mördats. Familjen har likt många andra utsatts för förföljelser och avrättningar.
– Både min morfar och morbror har blivit avrättade av den iranska regimen, brottet? de kämpade för kurders rättigheter, berättar Aata för Rättvisepartiet Socialisterna och tidningen Offensiv.

Han är rädd att vänta samma öde om han utvisas. Då Aata redan fått uppleva tortyren vet han vad som väntar.
– Jag kommer alltid att kämpa för rättvisa oavsett var jag befinner mig. Jag kämpar för att få leva. Migrationsverket skickar mig blint in i döden säger Aata Karimi.

Migrationsverket är väl medvetna om att Iran lägger stora resurser på att kartlägga politiska fiender i exil. Att Iranska myndigheter är väl medvetna om Aata är inte svårt att lista ut. Han har sedan han kom till Sverige varit aktiv mot regimen, deltagit på demonstrationer, blivit intervjuad av kurdiska och persisk media och publicerat artiklar mot Iranska regimen.

– Iranska regimen ska inte få skrämma mig, min kamp har fortsatt sedan jag kom till Sverige, säger han.

Bortsett från sin politiska kamp i Iran är hans aktivitet i Sverige skäl nog till asyl då hans politiska arbete i exil också är förknippat med livsfara vid en utvisning. Svaret från iranska regimen har varit att den iranska säkerhetspolisen inlett trakasserier mot Aatas familj och släktingar. Detta är inte ovanligt utan en del i den press som regimen vill sätta på de i exil att lägga ned sitt motstånd.

Men Migrationsverket blundar för detta som vittnar om faran för vad som skulle hända Aata vid en utvisning.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att utvisningen av Aata Karimi stoppas, att alla utvisningar av politiska flyktingar till Iran upphör. Som aktiva i Asylrörelsen uppmanar vi även den kurdiska och iranska solidaritetsrörelsen att rikta protester mot Migrationsverket och regeringen med krav på att stoppa utvisningen.

Kristofer Lundberg

På facebook finns aktionsgrupp för att stoppa utvisningen samt namninsamling

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.