Nej till Pegida i Göteborg – Stoppa rasisterna

Sympatisörer till rasistiska Pegida, som startade i tyska Dresden, försöker nu etablera rörelsen i Sverige. De är idag en handfull personer med blandad bakgrund från antimuslimer till nazister.

”Projektet” startade i Tyskland och lyckades först samla till stora demonstrationer men är nu på väg att falla sönder på grund av inre stridigheter. Pegidas tillbakagång i Tyskland kan till stor del tillskrivas de massprotester och den massiva opinion som har mött den rasistiska rörelsen med motdemonstrationer och blockader.
Detta visar hur viktigt det är att bemöta rasisterna på plats för att hindra dem från att växa. Pegida har inte lyckats etablera sig i Sverige trots upprepade försök att lansera ”rörelsen”.

Vad som skulle vara dess lansering med manifestationen i Malmö den 9 februari hoppades arrangörerna på 200 deltagare och att detta skulle fortsätta med demonstrationer i en ny svensk stad varje måndag. Men planerna grusades snabbt.
I Malmö samlade Pegida Sveriges frontfigurer endast 20 sympatisörer men möttes av 5 000 antirasister. Deras uppföljning i Linköping den 2 mars, följdes av att lokala sympatisörer hoppade av och som Expo rapporterade blev det ”Endast fyra demonstrerade med Pegida i Linköping”, mötta av 400 antirasister, deras samling i Stockholm ställdes in och nu återstår det att se om de faktiskt kommer samlas i Göteborg den 18 april som de planerat.

Detta visar på nytt det som Rättvisepartiet Socialisterna hela tiden pekat på att stora, välorganiserade antirasistiska mobiliseringar orsakar motsättningar och moraliska bakslag bland rasisterna vilket hindrar deras framgångar. Samtidigt måste detta användas som en plattform för att lägga grunden för en antirasistisk motståndsrörelse som kopplar samman kampen mot rasism med dess grogrund, högerpolitik och klassorättvisor.

Därför samlar Rättvisepartiet Socialisterna, tillsammans med andra inom vänstern som Kommunistiska Partiet, Hekmatisterna och Svensk-Kubanska Föreningen med flera till motdemonstration kl 14.00 på Götaplatsen lördagen den 18 april.

Göteborgs antifascister

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.