Biskopsgården: En stadsdel i sorg och ilska

I onsdags förra veckan kliver flera maskerade män in på restaurangen Vår krog på Vårväderstorget i arbetarstadsdelen Biskopsgården i Göteborg och öppnade eld med automatvapen. Tio personer träffas allvarligt varav två personer avlider. De döda är två män, 20 och 25 år gamla hemmahörande i stadsdelen.
image

Skotthålen syns fortfarande genom väggen på restaurangen och ger en brutal påminnelse om kvällen för de boende i området och vilken verklighet de lever i. Detta är den andra skottlossningen på samma torg på kort tid, redan den 30 januari skedde ytterligare en skottlossning.
Polisavspärrningar, ljus och blommor är vad som nu tydligast utmärker torget då boende, så gott det går, försöker återgå till det vanliga livet.

Den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven kom på fredagen till platsen för skottlossningen med ett stort pressuppbåd där vänner och familj till döda och skadade samlats, stämningen blev snabbt häktiskt. Statsministern mötte hård kritik av de boende.
– Då du kommer med hjärta och lägger en blomma då kan du få respekt. Men nu kommer du omringad av kameror. Det här är våra vänner, vet du ens namnet på de döda, frågar en ung man och får applåder av övriga.
Statsministern vänder och tar pressen med sig för en presskonferens.
– Hur många ska dö innan ni agerar, ropar en annan efter honom.

Biskopsgården är en stadsdel i sorg, ilska och med stor besvikelse, vilket var tydligt. Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna har styrt staden i 20 år och har Göteborg som ett socialdemokratiskt skyltfönster, men under tiden för maktinnehavet har klassklyftorna ökat och staden slitits isär.
Resultatet av nedskärningar, arbetslöshet och bostadsbrist ser vi tydligast i stadens förorter och skottlossningarna är ett resultat av sjunkande skolresultat, nedlagda fritidsgårdar och trångboddhet. Ett resultat av ett samhälle där unga tappat tron på möjligheterna till att få ett arbete, där klasserna blivit större och inte kan ge alla elever de stöd de behöver, där trånga lägenheter och stängda fritidsgårdar förpassat unga till torg och trappuppgångar där de enda som bjuder in dem i värme och gemenskap och möjlighet till att tjäna pengar är de kriminella gängen.

– Känslan av otrygghet är det värsta, det handlar inte längre om gänguppgörelser. Drogkriget har tagit sig in bland vanligt folk, bland barnfamiljer och drabbar nu hela stadsdelen, det är fruktansvärt säger en småbarnsmamma till Offensiv men vill vara anonym.
– Jag bor ju här, jag passerar torget varje dag och vill inte utmärka mig, säger hon.

Tre män har efter händelsen häktats misstänkta för grovt vapenbrott och kan ha koppling till morden. Då de greps fann polisen två kalasjnikovs i bilen, enligt poliskällor till media.

image

På lördagen samlades omkring 100 personer på initiativ av Kommunistiska Partiet på Vårväderstorget under parollen ”Efter skotten, Satsa på förorten”.
Inger Johansson pekade riktigt ut nedskärningspolitiken som våldets orsak.

Rättvisepartiet Socialisterna har i flera år kämpat mot den sociala nedrustningen. När vi tillsammans med andra kämpade för Biskopsgårdens folkhögskola, demonstrerade mot stängningen av Folkets hus, strejkade mot skolnedskärningar, protesterade mot stängningen av fritidsgården G-Spot och ockuperade för öppnande av fler fritidsgårdar har vi hela tiden varnat politikerna för vad utvecklingen kan komma att leda till. Idag är det en än tydligare brutal verklighet. Att stadens politiker blundat för frågan om trygghet och välfärd gör dem direkt medansvariga för våldet, skotten och den personliga katastrof det fört med sig.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.