Angered Centrum försöker hindra RS och Offensiv

Under lördagen försökte ordningsvakter i Angered Centrum hindra Rättvisepartiet Socialisterna från att sprida Offensiv. De gick så långt att de brottade ned och satte handfängsel på Amer Mohammed Ali, varav RS medlemmar kontaktade polis.

image

Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar står varje vecka och säljer Offensiv på gator, torg och i inomhuscenter landet runt och är väl medvetna om vilka rättigheter vi har.

-I Angered Centrum står vi varje fredag och lördag, men nu är de nya vakter som tydligen vill visa upp sig lite, säger Amer Mohammed Ali.

– Ingen har rätt att inskränka oss från att sprida tryckt politiskt material. Det är en av de viktigaste demokratiska rättigheter som vi har och är grundlagsskyddade, säger Amer Mohammed Ali.

Vad var det då som hände idag?
– Jag försökte förklara det för ordningsvakten, jag uppmanade honom att kontakta polisen för att få reda på vad som gällde. Men istället så säger han att jag ska avlägsna mig från centrum, jag svarade nej och plötslig smällen han ned mig i marken och sätter handfängsel på mig, mina glasögon repas och blir sneda och jag får ligga på marken under en lång stund, vilket är oerhört kränkande, berättar Amer.

Ordningsvakten saknar laga stöd för sitt agerande.
Tryckfrihetsförordning (TF) en av våra fyra grundlagar, i 6 kapitlet 1 § ger rätt åt varje svensk medborgare eller svensk juridisk person att själv eller med biträde av andra ”till salu hålla, försända eller annorledes sprida tryckta skrifter”.

Tryckfrihet innebär rätt att trycka och sprida information och uppfattningar fritt i text, till exempel via böcker, internet, tidningar eller flygblad. Tryckfriheten innebär att medborgare och grupper inom landet får publicera alster utan att någon förhandsgranskning eller censur äger rum. Envar har också rätt att fritt distribuera producerade texter.

Rättvisepartiet Socialisterna har vid flera tillfällen fått ta diskussioner med ordningsvakter som inte kan grundlagen och bara blint ”följer order” från centrumledningar.
Men RS har rätt vilket polisens uttalande i både DagensNyheter och till SR P4 Stockholm visar. Uttalandet lyder:

– Privata ägare får varken förbjuda allmänna sammankomster eller utdelning av tryckta skrifter. Ett centrum är en offentlig plats när den är öppen på dagarna. På en offentlig plats har man rätt att utan tillstånd dela ut och sälja tryckta skrifter, säger Annelie Granstedt på Stockholmspolisens tillståndsenhet.

Angered Centrums ledning är väl medvetna om detta, trots det fortsätter de ge direktiv till nya vakter att köra ut Rättvisepartiet Socialisterna. Vad det handlar om är ett försök att hindra oss från att sprida vår politiska material och vi har gjort en polisanmälan.
Vi accepterar inte att de försöker hindra eller skrämma oss från att utöva våra rättigheter och kommer fortsätta sprida Offensiv i Angered Centrum.

Kristofer Lundberg

image

image

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.