Vi minns Halabja

5 000 döda, 10 000 skadade det var resultatet när de svarta bladen skrevs in i den kurdiska historieboken den 16 mars 1988, då Saddam Hussein genomförde folkmordet på kurder i Halabja.

image

Att bomberna föll över Halabja var inte en isolerad händelse, det var ett led i en våldskampanj riktad mot kurderna och som kostade 180 000 liv i en rad kurdiska städer. Halabja har idag fått symbolisera hela folkmordet Al-Anfal.

Vi har kamrater som än idag tvingas leva med konsekvenserna av attacken, de skadades för livet. Nerv- och senapsgasen har påverkat livet för alltid.

Idag står politiker och fördömmer folkmorden, men då det genomfördes var det med en tyst acceptans från omvärlden. Varför? För att Irak var en av USAs viktigaste allierade.

Vi glömmer inte att Saddams allierade vid tidpunkten var USA.
Vi glömmer inte att gasen avfyrades av granater tillverkade i Storbrittanien.
Vi glömmer inte att stor del av den kemiska vapenutrustningen kom från Tyskland och Frankrike.

USA och västvärlden försåg inte bara Irak med bomber utan även med kemiska och biologiska vapen och fabriker.
De är alla medskyldiga till detta brott mot mänskligheten och är därför inte trovärdiga representanter för mänskliga rättigheter.

Den amerikanska regeringen såg till att dollarmiljarder i lån nådde Saddam och Bathpartiet. Även exportlicenser för kemikalier, strategiska råvaror, dataprogram för missilstyrning samt utrustning för kärnvapenbygge.

De sålde även de helikoptrar som användes för att gasa ihjäl de 5 000 civila kurderna. Inom loppet av en timma hade de mött en plågsam död.
Kurderna har gång på gång förråtts av imperialismen efter att ha använts som brickor i ett spel och har därför all anledning att vara skeptiska mot de länder som vände bort blicken när folkmordet utspelade sig.

Till och med efter folkmordet byggde ett amerikanskt företag en stor kemisk fabrik i Irak. Den stod klar bara fyra månader efter Halabjamassakern och visar att ekonomiska intressen väger tyngre än människoliv för imperialismen.

År efter år har vi hört det på minnesdagar, glöm aldrig folkmordet i Halabja. Men idag utspelar sig på nytt folkmord mot kurder, assyrier och kristna, denna gång av Islamiska Staten och gamla Saddamanhängare.
Det kurdiska folket fortsätter att kämpa och försvara sig och andra.

Idag minns vi inte bara de som mördades under folkmordskampanjen, alla de som skadades, vi tänker inte bara på de överlevande som ännu lider av såväl psykiska som fysiska men av vad de fick uppleva.
Vi tänker också på, och ger stöd till, de män och kvinnor som idag försvarar de kurdiska områdena mot nya folkmord och varnar för varje illusion om imperialismen i denna kamp.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.