Klyfta mellan frontens gräsrötter och ledare

Under söndagen installerades läkaren Tabare Vázquez som ny president för Uruguayanska republiken, det blev den tredje segern  för den förenade vänstern Frente Amplio.

image

Över hela staden såldes FA flagga och de ingående partiernas symboler.
10 000 tals fyllde gatorna från presidentpalatset till Självständighetstorget i en folkfest med krav på fördjupad förändring, talkörer för socialism och ett enat Latinamerika.
Här fanns Kommunistiska- och Socialistiska partiet, Tupamaros/MPP och trotskisterna i POR, alla de som förkroppsligar fronten.

image

Det var lika mycket ett avtackande av den avgående presidenten ”Pepe” Mujica som ett firande av Tabares installation.
Över hela Monivideo finns muralmålningar som hyllning.
Mujica med texten ”Gracias Pepe”.
Mujica var gerillaledaren från Tupamaros/MPP som blev president efter att ha suttit fängslad stor del av sitt liv.
Han blev snabbt världskänd som ”världens fattigaste president” och populär på hemmaplan för sin folkliga framtoning.
Under tiden som presiden har ”Pepe” donerat 90 procent av sin lön till välgörenhet.
Han vägrade bosätta sig i presidentpalatset i Montevideo utan fortsatte istället bo kvar hemma i sin 60 kvadratmeter stuga på landsbygden.
”Om majoriteten av mitt folk bor på detta sätt, varför skulle jag bo annorlunda” var hans svar på medias frågor.

image

Mujicas popularitet var stor då han tillträdde och troligen än mer populär nu efter fem år vid makten.
Som president har Mujicas förvandlat Uruguay till ett av Sydamerikas mest progressiva länder, kvinnor har fått aborträtt och homosexuella har nu möjlighet att gifta sig och arbetslösheten har sjunkit med sex procent.
Men trots MPP:s tal om ”bygget av socialismen” så har de inte utmanat nyliberalerna inom Frente Amplio eller brutit med den kapitalistiska politiken.
”Pepe” åtnjuter ett brett folkligt stöd för sitt radikala språkbruk och de progressiva reformer som genomförs under hans mandatperiod.
Istället för att ändra konstitutionen och sitta en mandatperiod till lämnade han över till Tabare som frontens segrande kandidat.
När ”Pepe” överlämnat presidentbandet till Tabare framför nationshjälten Artigas inför 10 000 tals anhängare lämnar han ”stadsmannapodiet” och ansluter till befolkningen utanför avspärrningarna.

image

Under Tabares installation syntes tydligt den avgrundsdjupa politiska klyftan som finns mellan frontens gräsrötter och dess ledare och nya  president.
Medans befolkningen ropar på socialism och fördjupad demokrati skakar Tabare hand med den inbjudna spanska kungen och  Världsbankens president till publikens burop, samma bemötande möttes regeringarna från Colombia och Mexico, vars regimer snarare liknar de som FA bekämpade under diktaturåren, när de skakade Tabares hand.
Sedan följer handkramande med en rad diktaturstater och förtryckarregimer som den islamiska republiken Iran, Kina, Saudiarabien, Turkiet, Pakistan osv.
Vad har dessa gemensamt med det folkliga kraven i Uruguay på fördjupad demokrati och sociala reformer?
Vid flera tillfällen ropas spontant ”democracia” från publiken.
Till och med FA egna ministrar buades ut som försvarsministern från Tupamaros Vidobro  som lett diskussionerna med, och överenskommelsen om, amnesti åt den tidigare militärdiktaturen.
Det är inte fel av små länder, även med arbetarregeringar att göra handelsutbyte och ekonomiska överenskommelser med dessa stater om man är beroende av det, men då ska dessa kombineras med politiskt avståndstagande och öppen kritik och  förklara detta för dess befolkning och den egna, men detta var något annat, ett politiskt utbyte och måste därför  kritiseras.
De få ledare som applåderades med jubel, applåder och välkomnande var Correa från Ecuador, Castro från Kuba och representanter från den Bolivianska regeringen.
Politiskt står Tabare långt till höger om Mujica.
Inför makttillträde mötte Tabaré företrädare för de två  oppositionspartierna från högern. Syftet sas vara att upprätthålla en dialog. Han erbjöd dem sedan 25 platser i styrelser för statliga bolag och institutioner, som de får fördela som de själva vill. Högern accepterade givetvis erbjudandet.
Frente Amplio har tagit på sig uppgiften att administrera kapitalismen medans revolutionärers uppgift idag som igår är att bygga socialismen.

image

Behovet av en ny vänster i Uruguay för socialism och demokrati beredda att bryta med kapitalismen och med den internationella solidariteten riktad till världens alla förtryckta folk, inte dess regeringar, är akut.

Text och foto
Kristofer Lundberg
Montivideo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.