Kobanê är befriat kampen fortsätter

ISIS belägring av Kobanê är bruten, de kurdiska försvarsstyrkorna drev i måndags ut de sista terroristerna ur staden. Redan har flyktingar börjat återvända till den sönderbombade staden som börjat kallas Kurdistans Stalingrad, med anspelning på vändningen under andra världskriget.

1

ISIS har drivits ut ur Kobanê efter fyra månaders intensiva strider och så snabbt som nyheten kom började flyktingar återvända.
Sedan i september har striden mellan revolution och kontrarevolution pågått efter att ISIS belägrat den symboliskt och strategiskt viktiga staden.
Kurderna har fått försvara sig i ett trefrontskrig. Anfallen mot staden har skett från tre håll utan möjlighet att retirera på grund av de turkiska soldaterna i ryggen.
ISIS tog över omkring 300 byar i regionen och i staden är stora delar av bebyggelsen nu helt raserad. Över 200 000 människor lämnade sina hem strax innan de värsta striderna. De flesta har sedan dess levt under svåra förhållanden i läger vid gränsen och på håll kunnat se de pågående striderna.
Men under måndagen kom beskedet om seger.
Islamisternas svarta flagga som synts på berget Mistenur sedan oktober har ersatts av en 85 meter lång Rojavaflagga.

Det finns nu två separata sanningar om vad som utspelat sig, en av de som skapar historia och en av de som vill omskriva den. De som betalade med sitt blod för Kobanês befrielse var det kurdiska folket. 600 martyrer har fallit i försvaret av staden.
Imperialismen kommer försöka överdriva den USA-ledda koalitionens roll och betydelsen av att ha bombat ISIS, men det som avgjorde var att befolkningen anslöt till de kurdiska försvarsstyrkorna YPG och YPJ, militärt avgörande var också den uppbackning de fick av HPG och Peshmerga.
När ISIS attackerade Kobanê uppmanade vänsterpartiet PYD till folkbeväpning, närmare 10 000 anslöt till YPG och nästan lika många till den kvinnliga delen av försvarsstyrkorna YPJ. Kobanê har efter detta kallats Kurdistans Pariskommun.

Kobane är befriat men kampen fortsätter.
Kobanês framtid kommer att avgöras av utvecklingen i övriga Rojava och restrerande Kurdistan. Avgörandet kommer vara i vilken mån de kurdiska massorna själva agerar. Kobanês seger är en viktig inspiration och många lärdomar kan dras av dess politiska utveckling, men historiska erfarenheter lär oss också att utan en revolutionär socialistisk politik, att de fattiga massorna och arbetarklassen tar makten, kommer kapitalet att tvinga dem till underkastelse för sina intressen.
Kobanê är befriat men kampen fortsätter. Som socialister firar vi med att uppmana till att fördjupa och sprida revolutionen och inled bygget av socialismen.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.