Rädda Radar72

Radar72, en av fem ungdomsverksamheteri Göteborg kom som ett resultat av Backabranden 1998, är nu, likt tidigare satsningar hotad. Anledningen till det är de höga lokalkostnaderna, enligt tjänstemännen som hänvisar bland annat att de kan få en annan lokal. Ungdomarna är oroliga för vad som händer om Radar72 läggs ned i juni.

20150113_201202

– Det var det som hände med TeenDream i Hisingen, och de har inte återhämtat sig ännu, berättar Hamdija Brdar, en av ungdomarna på Radar72.

Rättvisepartiet Socialisterna bjöds in till öppet möte på Radar den 13 januari där det var tänkt att ungdomar skulle få fråga ut tjänstemän kring Radars framtid, men mötet ställdes in från förvaltningens sida och då diskuterades istället hur Radar72 kan räddas, genom protester och kampanjer.

Enligt förvaltningen får Radar72 4,2 miljoner kronor varje år och på grund av lokalkostnaderna har de dragits med underskott i tre år, varje år med 100 000 till 200 000 kr. Det har inneburit att verksamheten fått lida, istället för att ha pengar på 20 000 kr per månad som ungdomar kunnat använda så rör de sig istället med 5 000.

Verksamheten för Radar72 baserar sig på ungdomsdemokrati, på tisdagar har de tidigare kunnat ha rådsmöten där unga och personal diskuterar projekt, verksamheterna och budgeten och tillsammans beslutar de vad som ska göras.

Men enligt Hamdija Brdar och Rebecka Ilic så har det varit svårare att hålla mötena då det redan skurits ned på antal dagar Radar har öppet.

Förslagen som kommit från stadsdelsförvaltningen är att antingen stänga ned Radar i juni för att sedan leta efter en billigare lokal eller flytta in verksamheterna i de befintliga fritidsgårdarna i Östra Göteborg.

– Där är det fullt, Bergsjögården har redan aktiviteter, och då kommer det att bli trångt, det kommer inte att funka, och om de vill hitta en billigare lokal så kan de väl först visa oss den och vara konkreta istället för att säga ”vi stänger ned och försöker hitta sen”, säger Hamdija Brdar.

20150113_201102

– Det var så de gjorde med TeenDream på Hisingen. De lade ner den och öppnade på annan lokal, splittrade personalgruppen och ungdomarna som ville göra saker kom inte tillbaka, berättar Rebecka.

Argument som kommit från förvaltningen är att fritidsgårdar, bibliotek och andra delar av stadsdelens verksamheter ställs mot Radar72. RS menar att det finns pengar, men att politikerna lagt för liten budget. Ungdomarna på Radar72 håller med.

– Men om de vill prata om kostnader, undrar vi hur mycket kostar en skottlossning? Hur mycket kostar vandalisering av trappuppgångar om de stänger ner mötesplatser för ungdomar, så sparar de verkligen pengar då, frågar Hamdija.

Patrizia Andersson en annan av ungdomarna säger samma sak.

– Om de lägger ner Radar72 och oroligheterna ökar, då kan inte politikerna sen fråga sig vad som hände och hur det kommer sig att unga hamnar i kriminalitet några år senare.

– Vi vill inte att detta ska hända, säger Hamdia Brdar. Genom Radar72:s speciella sätt att arbeta kan de erbjuda unika verksamheter som ungdomar kan göra grejer. Tack vare möjligheter för projekt här har vi ungdomar kunnat ha verksamhet utanför lokalerna, till exempel på Speak your mind-festivalen. Det är också det att det är äldre ungdomar här, det blir ett annat klimat, jämfört med Bergsjögården. Vi är flera som är beredda att kämpa för Radar.

Det är ett bra gäng här, menar ungdomar men även äldre unga som tidigare hängt på Radar. Det är ju jättestor risk att de splittrar upp personalen som anses vara viktiga för Radar.

20150113_201041

– Grejen med den här lokalen är att vi fått lägga ner vår egen touch på stället, uppger Patricia. Vi har målat om här och lagt ner tid på att göra det till ett andra hem. Men personalen är lika viktig! Vi har en jättebra relation med dem och de är ett jättebra team ihop.

Den 29 januari är det ett nytt möte med ansvariga tjänstemän, ungdomar kommer också att bjuda in stadsdelens politiker för att svara på frågor.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer ungdomarnas krav. Radar72 etablerades efter Göteborgsbranden 1998 med anledningen av få mötesplatser åt ungdomar i förorten. Ungas situation har inte blivit bättre sen dess. Skottlossningarna de senaste två åren visar på detta.

Östra Göteborg har bland de lägsta resultaten när det gäller kunskaplsmålen i skolorna, inte minst i Bergsjön, det råder trångboddhet och arbetslösheten bland unga i förorten är hög.

RS står för en upprustning av förorten och har en tradition av att försvara bland andra skolor, bibliotek, badhus och fritidsgårdar mot nedskärningar. Segern för bad och gym i Hammarkullen och Rannebergen i december visar att kamp lönar sig, och RS kommer tillsammans med ungdomarna rusta för strid för att försvara Radar72.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s