Hur uppnå sex timmars arbetsdag

Sex timmars arbete om dagen med åtta timmars lön kan bli verklighet i Göteborg, men försöket som inleds i februari är än så länge mycket begränsat. De politiska förslaget har funnit i flera år men det är först nu det införs på prov. Detta i ett projekt på Svartedalens äldreboende på Hisingen.

 

Det är Vänsterpartiet som drivit fram frågan i Kommunfullmäktige och gör det nu till sitt flaggskepp för att visa att man fått igenom någonting av det rödgröna samarbetet. Men Vänsterpartiet har varit långt ifrån ensamma att lyfta fram frågan om sex timmars arbetsdag politiskt, både Rättvisepartiet Socialisterna och Kommunistiska Partiet har aktivt drivit frågan i Göteborg.

Från den första februari inleds projektet som kommer följa personalens hälsa och de samhällsekonomiska effekterna.

Samtidigt som personalen på Svartedalens äldreboende går ned i tid kommer kommunen att projektanställa fler undersköterskor. Totalt ingår omkring 60 anställda som arbetar på avdelningarna i försöket som kommer att pågå under ett års tid.

Sex timmars arbetsdag är en jämställdhetsfråga som tar bort deltidsfällan för framförallt kvinnor. Det är också en lösning på massarbetslösheten. Sex timmars arbetsdag handlar också om att öka livskvaliteten.

Till GP 2014-29-12 säger Roland Paulsen, forskare vid företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet att man kan se kortare arbetstid som ett sätt att ändra fördelningen mellan lönerna och de totala inkomsterna.

– Vi har haft en relativt svag reallöneutveckling som gjort att löneandelen av de totala inkomsterna är historiskt låg, på samma nivå som under första världskriget i Sverige, säger han.

– Då blir arbetstidsförkortning ett sätt att ta tillbaka från den större kakan. För givetvis måste det betalas, då skulle kapitalavkastningen minska och därför finns det starka ekonomiska intressen mot en arbetstidsförkortning.

I en rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen skriver OECD att kortare arbetstid sannolikt leder till ökad produktivitet. GP 2014-11-04.

Trots att de samhällsekonomiska konsekvenserna sedan tidigare är väl känt fortsätter högern sitt motstånd.  ”Sex timmars arbetsdag raserar välfärden” och ”vi har inte råd” svarar den samlade borgerligheten med Folkpartiet i spetsen. Detta är samma gamla högerargument som mot åtta timmars arbetsdag för snart hundra år sedan.

Detta är en falsk argumentation. För samhället finns två kostnadsökningar vid arbetstidsförkortning. Fler anställda och den  löneökning bibehållen lön innebär.

Det högern blundar för i sin egen argumentation är att  även de arbetslösa redan är en samhällskostnad. Kostnaden för en arbetslös är omkring 80 procent i förhållande till vad anställda kostar. Det är alltså bara en 20 procentig nettoökning av lönekostnaden.

”I kronor handlar den extra kostnaden om cirka 80 000 kronor per år. Det är nettokostnaden för varje ny­anställning”, skriver Johan Ehrenberg i ETC 2014-01-1.

Vid ett verkligt införande av sex timmars arbetsdag skulle kostnaden hamna på omkring 80 miljarder kronor per år – det är bara drygt hälften av ­den tidigare högerregeringens skattesänkningar.

För 96 år sedan infördes åtta timmars arbetsdag 1919, med 48 timmars arbetsvecka som tak. Det dröjde ytterligare fram till perioden mellan 1958 och 1973 som  arbetstiden successivt  skulle kortas till 40 timmar  arbetsvecka. Med tanke på samhällsutvecklingen är det nu hög tid för ytterligare en arbetstidsförkortning.

Rättvisepartiet Socialisterna välkomna försöket som projektet innebär men lyfter att det är långt ifrån tillräckligt. Det borde vara i större skala och en längre period. Samtidigt lyfter vi att den avgörande frågan för att sex timmars arbetsdag ska bli verklighet för den samlade arbetarklassen krävs en massiv rörelse underifrån. De fackliga organisationerna har här ett ansvar att på nytt ta upp kampen om arbetstiden. RS kommer inte vänta på de fackliga ledarna utan reser kravet sex timmars arbetsdag redan nu.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.