”Jag har mer gemensamt med min somaliske granne än vad jag har med Jimmie Åkesson”

Vi publicerar nedan Rättvisepartiet Socialisternas Kristofer Lundbergs tal på dagens manifestation mot rasism.

image

Det är tydligt att vi har ett brutaliserat samhällsklimat där rasismen normaliserats.
Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har innebutit en plattform för främlingsfientligheten. SD:s rasism har länge dominerats av islamofobi och det är deras politik vi ser praktiserats.


Det är inte svårt att dra historiska paralleller till vad som nu utspelar sig och attackerna på moskéerna är inte isolerade händelser.

Vi har på kort tid sett en rad bränder mot moskéer men också mot romska tältläger och socialistiska kulturhus. Attacker på flyktingförläggningar och mordförsök på invandrare  och antirasister.
Att det är vi som ständigt står i skottlinjen för SD propaganda är de som attackeras är tydligt.

Detta sker nu i ett samhällsklimat där rasism och islamofobi normaliserats i media, av allt fler politiker, av REVA och statens rasistiska tvångsutvisningar. 

Det sker i en tid då Sverigedemokraterna ökar i väljarstöd och etablerade högerpartier tävlar om att vinna rasisternas väljare genom att själva göra rasistiska utspel. 
Detta normaliserar i sin tur hatet.

Idag ser vi resultatet, SD har efter valet skärpt sin rasistiska retorik, nazisterna har fått ett självförtroende att attackera sina motståndare.

Det har inneburit ett ökat hot mot flyktingar och invandrare och inte minst mot muslimer, men också mot antirasister, feminister och socialister.

Vi kan inte vänta på att slå tillbaka rasismen. En brand riktad mot någon är riktad mot oss alla.
Vi kan inte vänta på fler bränder.
Vi kan inte tillåta fler bränder.

Motreaktionen måste bli som i Kärrtorp för ett år sedan då 40 000 gick ut och protesterade mot nazisternas våld – 20 000 i Kärrtorp och över 20 000 i resten av landet.

Sedan följde ett år av stora antirasistiska demonstrationer. De måste nu fortsätta och trappas upp. Nu måste fackföreningar, hyresgästföreningen, alla gräsrotsorganisationer och nätverk samlas till demonstrationer, möten och aktiviteter – som idag.

Det kan kännas som om den rasistiska reaktionen präglade förra året. Men 2014 präglades också av en antirasistisk mobilisering.

Kamp mot rasism och islamofobi måste förenas med kamp mot högerpolitik och orättvisor, som ger rasisterna grogrund. Det är vår enighet i kamp som måste bli svaret på bränder, hot och våld.

Rättvisepartiet Socialisternas nyårslöfte är därför att arbeta för att göra varje bostadsområde, arbetsplats och skola till ett slagfält mot rasism och högerpolitik.

Avslutningsvis vill jag säga att jag har mer gemensamt med min somaliske granne än med Jimmie Åkesson och jag har mer gemensamt med min arabiska kollega än med Fredrik Reinfeldt och hans gelikar.

Tillsammans är det vi vanligt folk som kan trycka tillbaka rasismen.

Avslutningsvis kan jag säga att jag har mer gemensamt med min somaliske granne än vad jag har med Jimmie Åkesson och jag har mer gemensamt med min arabiska kollega än vad jag har med Fredrik Reinfeldt.

Och tillsammans kan vi vanligt folk trycka tillbaka rasismen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s