Delseger för bad och gym i Angered

Idag kom en viktig seger för bad och gym i Angered på Idrott- och föreningsnämndens sista möte för året och mandatperioden. Den rödgröna majoriteten har på Vänsterpartiets initiativ tagit till sig Rättvisepartiet Socialisternas och de protesterandes alla krav. Nämnden beslutade med sex röster mot fem att bevara och renovera bad och gym i Rannebergen och Hammarkullen. Nu kräver nämnden att kommunstyrelsen skjuter till pengar.

Alija– Detta visar att det lönar sig att kämpa och jag vill tacka för Rättvisepartiet Socialisternas underbara jobb i frågan säger, Alija Osmanovic, vikarie på Angered Arena.

Till beslut fanns två yrkanden där de rödgrönas stod mot Alliansens. KD, M, FP föreslog att båda baden stängs där de i sitt yrkande argumenterade för nämnden att följa kommunfullmäktiges ekonomiska ramar. Deras alternativ var istället privatisering av gym ”I första hand ser vi helst att någon annan än kommunen tar över driften.” skriver de i sitt yrkande.
V, S och MP hade istället tagit till sig samtliga av de frågeställningar som lyfts vid demonstrationer, stormöten, upprop och namninsamlingar.

I sitt yrkande skriver de ”Vi har i våra mål att öka simkunnigheten och att hitta former för att fler barn och unga ska kunna få simundervisning kostnadsfritt. Vi ser idag att Angered Arena har väldigt många besökare och vi bedömer att betydligt fler barn och unga från Angered och Östra Göteborg kommer att besöka baden om vi ska nå målen med ökad simkunnighet. Det är då inte läge att minska antalet simhallar, särskilt inte i Angered. De mindre simhallarna är för den delen bättre ställe att träna simundervisning än de större baden”.

De fortsätter ”Vi har i vårt arbete att jobba med folkhälsan i Göteborg. Idag är det stora skillnad i hälsa för människor i Nordost jämfört med andra delar av staden”… ”Dessutam har de tre aktuella gymmen många besökare. Idag ökar klassklyftorna och vi har stora socioekonomiska skillnader i staden. Att kommunala anläggningar ger Göteborgarna en ekonomiskt bättre friskvård”… ”Hammarkullen och Rannebergen är idag stadsdelar som har blivit av med social service och invånarna känner sig svikna. Det är även stora sociala problem med kriminalitet…idag är baden och gymmen viktiga sociala samlingsplatser”.

Yrkandet avslutas med ”Hammarkullen och Rannebergen är områden med behov av lokal service och lokala mötesplatser, här spelar våra bad och gym en viktig roll. Vi vill inte utarma stadsdelarna i nordost, vi vill satsa på dem… utgångspunkten för det ska vara att Hammarbadet och Rannebergsbadet rustas upp”.

Beslutet och beskrivningen i yrkandet är ett direkt resultat av protesterna, opinionsbildningen och det noga framtagandet av fakta från badpersonal, simlärare och gyminstruktörer. Nämndens beslut tar upp samtliga frågor som Rättvisepartiet Socialisterna och andra lyft upp som – simkunnigheten, friskvården, tryggheten, behovet av samlingsplatser, social service samt klassklyftorna.

Beslutet innebär att nämnden tagit ett beslut som innebär att mer pengar måste skjutas till för att klara budget med ökade utgifter. Det gör att kommunstyrelsen nu äger frågan om att skjuta till pengar för att möjliggöra bevarandet av bad och gym.

tania– Det är tydligt att kamp lönar sig. Det har varit en lång process, speciellt för oss vikarier. Nu hoppas vi på snabbt beslut i kommunstyrelsen och att de följer nämndens uppmaning så vi slipper fortsatt ovisshet över jul och nyår, säger Tania Machicado, vikarie på Rannebergsbadet.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar därför alla att nu sätta samma press på kommunstyrelsen för en fullständig seger.

Kristofer Lundberg

Intensiva protester gav resultat

27 augusti: RS överlämnade protestlistor med 1700 namn till idrott- och föreningsnämnden.
23 oktober: presenteras ”Badhusutredningen” av förvaltningen till nämnden.
27 oktober: Uppmärksammar RS allmänheten om att bad och gym på nytt hotas.
6 november: RS kallar till stormöte i Hammarkullen som beslutar om protester.
10 november: RS demonstrerar utanför Hammarbadet.
16 november: Elva Hyresgästföreningar i Angered antar uttalande för bad och gym.
17 november: RS demonstrerar utanför Rannebergsbadet.
25 november: Kommunal manifesterar i Angered Centrum.
26 november: Rätt att simma håller stormöte i Angered Arena, nämnden avböjer deltagande.
2 december: RS överlämnar protestlistor till nämnden, personal och brukare deltar på mötet.
10 december: Politikerutfrågning på Angered Arena, nämnden pressas hårt.
15 december: Idrott- och föreningsnämnden går med på protesternas krav.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.