Socialisterna och nyvalet

Allianspartierna erbjöd Sverigedemokraterna huvudrollen i svensk politik. Det som nu behövs är en valkampanj mot rasism och mot all högerpolitik.

image

De återställare som fanns i S/MP-budgeten – sänkt skatt för pensionärer, borttagen stupstock för sjuka och några till – räckte för att provocera högerns motstånd. De tänker inte ge tillbaka vad som omfördelats till de rika sedan 2006.
Men istället för att mobilisera mot högerpartierna och SD valde Stefan Löfven att än en gång att vädja till samarbete, inklusive informationen att han tidigare erbjudit ministerposter till Centern och Folkpartiet. MP och V, som stod bakom budgeten, satt still i båten och betonade att de “tar ansvar”.
Allianspartierna gjorde sitt sämsta val i september. Att de nu godtog SD:s stöd till sin budget är ett tecken och en varning för framtiden.

I stort sett i hela Europa är de traditionella partierna i kris, särskilt motsvarigheterna till S och M. Rasistiska partier har nått rekordstöd i val och opinionsmätningar, som t ex Front National i Frankrike, Danska Folkeparti och FPÖ i Österrike.
Men det finns också nya starka vänsterutmanare. SYRIZA i Grekland och Podemos i Spanien är störst i opinionsmätningarna. På Irland har Socialist Party (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti) vunnit två viktiga fyllnadsval. I Danmark har Enhedslistan rekordstarkt stöd. Det återstår fortfarande att se hur långt t ex SYRIZA är berett att gå, men uppgången i stöd säger mycket om de politiska vindarna.
Det som utmärker de nya vänsterkrafterna är att de inte ställt upp som stödpartier när socialdemokraterna gått skarpt högerut. Podemos uppstod ut torgockupationerna, indignadosrörelsen, 2010.

Den politiska krisen i Sverige följer samma mönster som i Europa, med en polarisering. De senaste åren har visat upp det starka missnöjet med privatiseringar, ökade klyftor, de stora försämringarna arbetslösa, sjuka, pensionärer och asylsökande.
Framförallt har tiotusentals deltagit i de många demonstrationerna efter nazistattacken i Kärrtorp för ett år sedan och mot Sverigedemokraternas valmöten. Här finns också ett sökande efter ett nytt radikalt alternativ. Budskapet att högerpolitiken gett rasisterna en grogrund fick gehör.
Även bland fackliga gräsrötter finns en ilska mot att fackföreningarna och de “rödgröna” inte tagit öppen strid mot allianspartierna och Sverigedemokraterna.

Det behövs en ny rörelse underifrån i Sverige, som utgår från de senaste årens protester. Som samlar till demonstrationer och möten mot rasismen och mot all högerpolitik. De första stegen kan tas i valkampanjen fram till nyvalet.
Rättvisepartiet Socialisterna står för att det behövs ett nytt socialistiskt arbetarparti. I detta val kommer RS att delta i all kamp mot rasismen och högerpolitiken, men vi saknar nog täckning landet runt för att ställa upp. På själva valdagen uppmanar vi till en röst på Vänsterpartiet, trots den kritik vi har mot partiets eftergifter till Socialdemokraterna och V:s svaga deltagande i gräsrotskampen.
Situationen efterfrågar en ny kämpande socialistisk vänster. Det är den RS strävar efter att vara med och bygga

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s