Svagt politikerintresse för bad och gym

Igår onsdag samlades strax över 60 personer på Angered Arena, framförallt badpersonal från de tre simhallarna Rannebergsbadet, Hammarbadet och Angered Arena och simlärare från SLS Svenska Livräddningssällskapet, men även bad och gymgäster. Mötet organiserades av Rätt att simma.

image

Kvällen hade bjudit in samtliga partier från idrott- och föreningsnämnden till politikerutfrågning om behovet av bad och gym, simkunnighet och friskvård.
Men när bara några minuter återstod för att starta mötet kommer sms om återbud från politikerna. S, V och MP ger inget skäl, men en moderat råkade försäga sig i telefonen ”vi har tillsammans beslutat att inte delta.

image

Kristofer Lundberg öppnar mötet med en fråga om någon tror att stolarna skulle stå tomma om det vore valår?
– Politiker vill bara möta väljare, inte befolkningen, konstaterade Kristofer.

Mötet blir sedan av en annan karraktär än politikerutfrågning.
Det utvecklas till ett kampmöte med diskussion om såväl behovet av anläggningarna som vilken typ av protester som behövs.

Ali Mousa, gyminstruktör på Hammarbadet var först ut. Han talade om Hammarbadet som social samlingsplats.
– Träning och kontakt med rätt personer på anläggningen har räddat många ungdommar från droger och kriminaliget, konstaterade Ali.
Han tackade även medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna för dess ihärderliga arbete.

Daniel Sherafat, badvärd Rannebergsbadet.
– Jag hade helst velat tala med politikerna, eller till politikerna. Men de är inte här.
– Om baden stänger har vi bara här 12 vikarier som förlorar jobbet, arbetare som sliter för att få allt att gå ihop som gör ett lika bra jobb som oss fast personal, men stänger Hammarbadet och Rannebergsbadet får den fasta personalen jobben på arenan och tack och adjö till vikarierna, det ger ingen trygghet, säger Daniel.

Suad Radoncic, badgäst och med dotter i simskola breddade diskussionen.
– Går vi tillbaka 30 år och ser vad som fanns i Angered och sen idag blir man rädd. Nedskärningar och besparingar är allt vi fått. Var fjärde år kommer löften likt efter Göteborgsbranden. Men det stannar där.
– Simskola idag kostar 3 000 per år per barn. Det gör simkunnigheten till en klassfråga.

Lisa Grinell, simlärare SLS, Svenska Livräddarsällskapet kom in i diskussionen.
– Vi står med er i denna kampen. Detta är frågor vi jobbar med hela tiden. Vi kan inte ens täcka det behov som finns idag med halltider. Vi vill ha mer tider på alla tre simhallar men går inte. För oss skulle detta slå hårt. Detta är frågor vi jobbar med varje dag.
Lisa gjorde sedan ett viktigt inlägg om kostnaderna för simskola.
– SLS skulle vilja hålla nere priserna på simskola, men våra avgifter är för att täcka utgifter. Vi gör inga vinster, vi jobbar hela tiden mot kommunen för att sänka priset på hallhyra så vi kan sänka priset på simskola, betonade Lisa.

Isabel Gutierrez, badvärd Angered Arena.
– De sköt till pengar för ett år extra för att det var valår. Men inte en krona har lagts på att marknadsföra att baden var öppna. Det finns stor potential på båda baden, säger Isabel.

Minela Mahmutovic Rättvisepartiet Socialisterna kom in i diskussionen.
– Det har varit fina ord i kommunens budget – att bland annat utjämna skillnader i hälsa och ohälsa mellan stadsdelarna. Att öka simkunnigheten bland stadens unga har varit ett av målen. Men nu visas det att det just inte är något än fina ord, sa Minela och fortsatte.
– För politikerna är det en så kallad ”budget i balans” som prioriteras. Men om man nu ska tala i ekonomiska termer, bör man ta med i beräkningen konsekvenserna av att stänga baden? Har de räknat med kostnader för drunkningsolyckor eller ohälsan?

När ska vi demonstrera ropar en kvinna från läktaren.
Amer Mohammed Ali, föreslår demonstration den 2 december till Idrott- och föreningsnämndens möte kl 16.00 med samling Kvibergs hållplats.
När mötet avslutades stannade många kvar för att diskutera.

Det har även kommit Rättvisepartiet Socialisterna till del att förslaget till ny ordförande i Idrott- och föreningsnämnden kan bli Vänsterpartiets Bettan Andersson.
Nu vilar ett än större ansvar på Vänsterpartiet om hur de kommer rösta och hur de ställer sig till Hammarbadet och Rannebergsbadets framtid.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s