Direkt från Kobanê: ISIS kommer slås tillbaka

– Moralen är på topp, vi avancerar fram varje dag nu. Men det finns inget romantiskt i det här, vi befinner oss i krig, säger Rafael Rahl Qadr YPG-soldat vid fronten i Kobanê.

image

Rafael Rahl Qadr är kurd från Stockholm, det är vid tredje inbokade kontakten som Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv lyckas nå honom för en intervju. Första gången var svårt med täckningen och andra gången satt han fast i strider på ett hustak. Under hela intervjun hör vi hur striderna pågår i bakgrunden.


Det var islamisternas våld och brutalitet mot de kurdiska folket, inte minst barnen som fick honom att resa ned till Kobanê och ta vapen. Efter YPG:s säkerhetsgenomgång och bakgrundskoll fick han tillstånd för inresa och har nu anslutit till striderna som krypskytt.
Rafael har ingen militär bakgrund men en grundläggande militär träning som livvakt. Han åkte ned privat på eget initiativ.

– YPG/YPJ är de enda som strider här nu.  Jag har aldrig varit politiskt aktiv, men lärt mig mycket sedan jag kom hit. Men mitt beslut att åka ned är för kurd och Kurdistan, jag strider inte för ett parti även om jag är med YPG.

Rafael är enda från Sverige där nu, men det finns greker, canadensare, israeler.
– Internationellt kommer många för att ge stöd i kampen  mot daesch. Men långt ifrån alla får tillstånd att ansluta av säkerhetsskäl, berättar han.

image

Själv tillhör Rafael en grupp med krypskyttar.
– Vi förflyttar oss i mörkret, positionerar ut oss och sedan väntar. Vi byter taktik och område hela tiden, för att försvåra för ISIS. Vi kliver upp 05 på morgonen. Jag hade svårt att sova i början, det smäller hela tiden, men jag börjar vänja mig, om man nu kan göra det.

Att lämna tryggheten i Sverige för ett krig påverkar en givetvis.
– Jag tänker mycket nu, man går in i ett hus tidigt på morgonen då man omgrupperat sig. Man sätter sig på sin plats, placerar sitt vapen rätt och så börjar man titta sig omkring, där ligger vikta barnkläder på en säng i ett sönderbombat hus. Visst påverkar det en.
– Jag har påverkats mycket, jag har alltid varit hård, jag har inte gråtit sedan jag var barn, men nu…
Det blir tyst i telefonen innan Rafael fortsätter.
– Innan jag kom över gränsen in i Kobanê såg jag situationen i flyktinglägren, de är fruktansvärda. Det har påverkat mig mycket. Man ser barn på gatan, de saknar kläder, det är kallt och blött men inget som värmer, de är märkta för livet och jag också nu. Det finns inget romantiskt i det här, vi befinner oss i krig.
– Det är mycket kallt, vi saknar el och värme, finns inget varmvatten. Maten vi äter är uteslutande konserver och värms av små gasolkök. Vi strider, omgrupperar oss och sover, mycket mer orkar man inte.

På frågan om han någonsin känner sig rädd svarar Rafael.
– Det går inte att vara rädd, man trycker undan rädslan. Det skulle försvåra, man måste vara fokuserad.
– Jag är mycket imponerad över gerillan. De visar ingen rädsla, detta är vad de lever för, dör för. Jag pratar mycket med dem och de säger att alla dör vi, frågan är för vad vi dör, och vi ger våra liv för en god sak för vårt folks befrielse.

Framtiden för Kobanê har han svårt att beskriva.
– Jag tror att ISIS kommer att slås ut, men det betyder inte att de är besegrade. Man märker att gerillan tröttnat, de vill framåt och är fast beslutsamma om att gå fram. Vi avancerar framåt varje dag nu.
– Vi går fram hela tiden, vi har tre linjer och en skyddad zon bakom den.
– Frontlinjen förflyttas fram varje dag, avgörande har varit att man tagit kontroll över strategiska platser.
– Vi är nu fler än dem och bättre beväpnade. Vapen, ammunition och soldater har kunnat smugglas in till YPG och YPJ. Vi har i dagsläget omringat ISIS, de kan inte ta emot soldater, ammunition eller mat. De kan backa eller dö i strid, säger Rafael.

Han beskriver YPG/YPJ som välorganiserade och disciplinerade.
– Vi har tre ledare per grupp. Den högsta ledningen är vald och sedan är de den som tillsätter ledarna i varje grupp. YPG/YPJ är de som strider i fronten, det är där jag anslutit mig, jag är i tredje linjen som krypskytt.
– Vi går framåt, men det ser ut som Stalingrad, allt är helt förstört det går inte att tänka vad det finns att återvända till, vad finns det att återvända till för de som lämnat sina hem.

Han är kritisk till USA:s bomber och delar den åsikten med många i gerillan.
– Amerikanska plan har bombat sönder allt, vi hade klarat oss bättre utan detta. De har bombat sönder byggnader, men inte daesch (ISIS). De har bombat sjukhus, skolor, allt.
– De omringade Bagdad på en månad men kan inte slå ut ISIS utanför Kobane?

Bilden av ISIS som religiösa extremister är bara delvis sann. Rafael beskriver varför.
– Religionen är vad som enar dem, men det är inte för religionen de strider. Vi har tillfångatagit tjetjener, de är legosoldater som får betalt för att strida i islams namn. 5 000 US dollar i månaden kan en krypskytt från Tjetjenien tjäna hos ISIS.
– De har internationella legosoldater, gamla fångar och kriminella mördare som de värvat.

En vändpunkt i kampen mot ISIS var då den internationella opinionen tvingade Barzani att skicka styrkor och Turkiet att släppa in Peshmergas.
– Peshmergas intåg har hjälp mycket, deras närvaro har inneburit en jätteskillnad. De förde in tyngre vapen, men viktigaste symbolen om enighet, säger Rafael.
– Peshmergastyrkorna är inte i fronten, de är längre bak i den säkra zonen från var de skjuter in raketer in i ISIS område. Där befinner sig också 3 000 civila som inte velat lämna sina hem men som placerats i den säkra zonen.

– Soldater och gerillan talar med respekt till varandra, det är ett krig vi utkämpar tillsammans mot ISIS, men det diskuteras inte politik. Gerillan och Peshmergas har lagt skillnaden i politik åt sidan i de nuvarande situationen. Det går inte att hålla på att debattera nu, vi är i krig mot daesch och det är det vi fokuserar på.

Att Rojava behöver YPG/YPJ och ett samarbetet med Peshmerga är Rafael övertygad om.
– Men vi skulle behöva mer stöd. Peshmerga har 200 000 soldater att sätta in från Bashur, men gör det inte för att Turkiet säger nej.

Turkiets roll i Rojava och Kobanê går inte att ta miste om.
– Turkiska soldaterna vid gränsen skjutit mot civila som demonstrerat, senaste för två veckor sedan dog en 18 årig tjej som ville in i Kobanê, det var de turkiska soldaterna som sköt henne. Tårgas har satts in för att skingra de som vill in i Kobanê eller protesterar mot hur flyktingarna behandlas.  Jag har så mycket att vittna om vad som sker vid gränsen, säger Rafael.
– Den bild som förmedlas i svensk och internationell media är fel, det är inte turkiska myndigheter som hjälper flyktingarna vid gränsen. Det är kurdiska civilorganisationer, individer och kurdiska partiet BDP. Kobanês folk flyr från Västra Kurdistan och till Norra Kurdistan, inte till Turkiet.

– De som skadats stoppas ofta vid gränsen av de turkiska soldaterna och får svårt att ta sig till sjukhus. Sjukvården i Kobanê är begränsad.
– Vi har 8 läkare vid ett fältsjukhus, de kan göra det allra viktigaste när någon skadas.
I övrigt är det bara kurdiska röda halvmånen som kommer med medicin, mat och förnödenheter.

I slutändan är det ändå en positiv bild Rafael förmedlar.
– Det finns gerillasoldater i alla åldrar men framförallt är de flesta unga mellan 19-30 år, du får inte ansluta om du är under 19 år. Stridsmoralen är på topp, vi går fram hela tiden vilket gör det lättare. Vi tänker positivt.
– Men viktigt att nämna, det är inte kurdernas strid, det är hela världens folks strid. Tillsammans måste vi bekämpa daesch.

För honom handlar slaget om Kobanê om något större än att bekämpa ISIS.
– Jag vill ha bort diktaturerna, jag vill se demokrati och strider för ett sekulärt, rättvist Kurdistan, för mig är detta en kamp om att ta tillbaka Kurdistans alla fyra delar.

Intervju: Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.