Folkuppror mot trängselskatt

Mellan 5 000 och 7 000 demonstranter marscherade genom Göteborg på lördagen. När fronten nått Brunnsparken hade de sista inte lämnat Götaplatsen. Budskapet var tydligt. Respektera folkomröstningen.

image

– Vad vi ser är ett folkuppror och framväxande rörelse. Att flera tusen demonstrerade idag handlar bara delvis om en protest mot trängselskatten, det handlar lika mycket om att vi tröttnat på maktfullkomliga politiker, säger Amer Mohammed Ali, Rättvisepartiet Socialisterna.
– Detta är ingen skatt, det är en avgift som slår hårdast mot fattiga. Det är synd att  klassorättvisan inte diskuteras mer. Att det är i förorter och arbetarstadsdelar som motståndet var störst, 89 procent i Angered och Backa som tydliga exempel visar detta, säger Amer.

Det råder ingen tvekan om var opinionen står i frågan om trängselskatt i Göteborg. Folkomröstningen som ägde rum den 14 september 2014 visade att 57 procent är emot trängselskatten. Trots detta har inte de ansvariga politikerna några planer på förändring, varken angående trängselskatten eller bygget av Västlänken.
– Jag tycker naturligtvis att det är bra att medborgarna går ut och visar sina åsikter. Men jag har hela tiden varit tydlig med att Göteborg inte äger frågan om trängselskatt. Jag har hela tiden sagt att folkomröstningen var meningslös, säger Johan Nyhus, S kommunalråd med ansvar för trafikfrågor i Göteborg, Göteborgs-Posten 2014.11.14.
– Personligen viker jag inte ner mig, jag tänker kämpa för att Västlänken ska bli verklighet så länge jag har kraft och möjlighet, fortsätter Nyhus.
– Jag varken kan eller vill medverka till att stoppa trängselskatten just nu, säger Nyhus

Amer Mohammed Ali svarar på det.
– Det är rent nonsens vad Johan Nyhus och Socialdemokraterna håller på med. Vi har ett Socialdemokratiskt styre i Göteborg, vi har en Socialdemokratisk regering med infrastrukturminister Anna Johansson S från Göteborg. Vad det handla om är att de totalt struntar i folkviljan och demokratin.

Rättvisepartiet Socialisterna deltog på lördagens demonstration med namninsamlingen Respektera folkomröstningen och lyfte fram klassperspektivet i frågan, hur trängselskatten är ytterligare ett beslut som slår hårdast mot låginkomsttagare och att alternativet för att minska bilismen är gratis och utbyggd kollektivtrafik.
Dessutom planeras både en höjning av trängselskatten och Västtrafiks biljettpriser efter
årsskiftet. Konsekvensen blir en ökad segregation där de ekonomiska resurserna avgör ens möjligheter att röra sig i staden. Befolkningen i våra förorter och arbetarområden blir således de största förlorarna i etablissemangets spel.
Kravet på en utbyggd och avgiftsfri kollektivtrafik skulle till skillnad från trängselskatten vara ett verkligt alternativ i syfte att minska bilismen och satsa på miljön.
Det är också viktigt att inte låta Vägvalet och andra borgerliga karriarister bromsa en framväxande rörelse bara för att patentera på frågan, vissa tendenser till det såg man i lördags. Nu krävs fortsatta demonstrationer och ökad press på politikerna, kanske i form av vägblockader.

Irma Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.