Basketklubb med fokus på Hammarkullen

Det är mörk novemberkväll och jag rör mig efter Bredfjällgatan i Hammarkullen. Ur den lokala Hyresgästföreningens lokal lyser ljuset i den annars mörka längan av föreningslokaler.

imageInne sitter ett 20-tal unga tjejer uppdelade i tre rum och studerar, det är ingen vanlig läxhjälp utan Hammarkullens Basketklubb, HKBK:s obligatoriska läxläsning. Vi möter tre av föreningens ledare Ari Amin, Mikaela Aronsen, Rocio Falcon och föreningens ordförande Mirko Olmos Torrico.

Hammarkullens Basketklubb är en ideell förening som bildades i mars 2014 och godkändes en månad senare.

– Det var Mirkos initiativ tillsammans med de äldsta spelarna i HKBK, säger Rocio och Mirko fyller genast i.

– Vi var medlemmar i en kulturförening som också hade basket, men fokuset låg på kulturen och vi kände att det var svårt att växa som basketklubb. Medans vi ville satsa på basketen, ville de satsa på kulturen, berättar Mirko och fortsätter:

– Det kom många spelare och vi såg ett behov av att växa, det blev då naturligt att bilda en egen förening. Vi var 70 spelare redan vid start.

– Idag har vi 110 medlemmar varav 10 är ledare, vissa av de äldre spelarna är också ledare för de yngre, berättar Ari.

– Mikaela är en av dem och 70 procent av medlemmarna består av just tjejer, säger han.

– Det var en förutsättning för att få spela, skrattar Mikaela, och reser sig upp för att springa ut ur rummet och hjälpa  ett av barnen med läxan och kommer sedan tillbaka.

– Jag har spelat sedan jag var 13 år med ett kort uppehåll, men jag kom tillbaka när man bildade Basketklubben för att det blev en fungerande verksamhet, berättar hon.

– Jag har spelat sedan jag var 13 år med ett kort uppehåll tills nu, jag var en utav spelarna som var med och bildade den nya Basketklubben det kändes naturligt att gå med eftersom jag coachade ett utav lagen i föreningen, berättar hon.

Som för alla nystartade föreningar hade HKBK svårt med det ekonomiska i början. Det var svårt att få bidrag. När de fick ett erbjudande att vara med på Basketfestivalen, en utav de största cuperna för ungdomar i Europa var de rädda att inte kunna vara med.

– Vi sökte pengar men fick inget, vi tänkte då minska deltagarna och låta de ungdomar som kunde betala avgifterna själva. Men en spelarförälder med ett företag ställde upp med sponsring, berättar Mirko.

– Sedan hade de lokala hyresgästföreningarna hört om våra problem och erbjöd sig att hjälpa till. De betalade avgiften för cupen och vi kunde ställa upp med två lag.

Sedan dess har samarbetet med Hyresgästföreningen fortsatt. Till exempel med projektet Tänk Stort. Det är genom detta som läxhjälpen kommer in i bilden. Alfredo Torrez från Hyresgästföreningen presenterade idén om inspirationsmöten och läxhjälp för HKBK och det var en idé man delade.

– Vi hade själva pratat om det tidigare så det var inte så svårt att haka på. Vissa föräldrar hade påpekat att barnen hade svårt att hinna med skolan när de tränar och spelar match mycket och vi var tvungen att ha en lösning, säger Ari.

– I början möttes det av motstånd av barnen men välkomnades av föräldrarna men snabbt började barnen att gilla det och efterfrågar nu läxhjälpen, säger Ari. Mikaela håller med.

– Kravet är att de ska komma minst en gång i veckan på läxhjälp annars får de varken träna eller spela match. Men många kommer två gånger i veckan och de gillar det, säger Mikaela.

Genom projektet Tänk Stort så får de också hjälp av Chalmersstudenter som hjälper spelarna med läxorna. Idag kombinerar de idrotten och läxhjälpen och har 15-20 spelare vid varje tillfälle.

– På första läxhjälpen skickade projektet med ett formulär med varje spelare till skolan. Läraren fick svara på hur eleven behövde öva mer på och så kan vi följa upp om de förbättrats, säger Ari och Mirko fyller i:

– Vi vill ha bättre kontakt med skolan för att kunna följa hur det går för spelarna. Vi vill att de ska växa inte bara med idrotten utan som personer och klara sig bra i livet, säger Mirko.

Tänk Stort har i detta kunnat kombinera HKBK:s visioner. Med stora namn och förebilder har man bjudit in till föreläsningar om vikten av att kämpa för att lyckas. Förra träffen samlades cirka 70 ungdomar i Hammarkullehallen för att spela med och lyssna på Helen Findley som spelat med Basketlandslaget, Norrköping Dolphins och Eos Lund.

– Helen var inbjuden att spela i USA men hade inte betygen för att klara det, så hon talade inspirerat till barn och unga om behovet av att klara skolan och om behovet av att kämpa för att lyckas, säger Rocio.

image

Mikaela reser sig upp för att springa till uppvärmning inför match och flera av tjejerna på läxhjälpen gör likadant. Mirko fortsätter prata inspirerat.

– Målet med föreningen är att ge barnen i Hammarkullen samma förutsättningar som rikare delar av Göteborg. Vi vill ge dem stolthet över sitt område. Det är därför vi valde att ha Hammarkullen i namnet, visa upp Hammarkullen med stolthet, det var inte en självklarhet för alla i början, berättar han.

Ari fortsätter på samma spår:

– Det handlar om att ge barn och unga redskap att klara sig socialt, att prata bra, inte svära. Möjligheter att klara sig i livet. Vi ger dem den möjligheten genom något ge älskar, basketen.

– Det handlar också om att skapa relationer, bygga förtroende och bryta fördomar, säger Mirko.

– Jag tror att vi ändrat bilden av Hammarkullen för många av de lag vi möter, säger Rocio.

Även inom idrotten finns fördomar mot området och vissa lag har inte velat spela i Hammarkullen. Idag är situationen inte densamma. Hammarkullen har ett gott rykte och lagen likaså. På kort tid har HKBK blivit ett av de mest lovande lagen med spelare från varje världsdel. Det är uppenbart att föreningen handlar om så mycket mer än bara basket, det handlar om att göra något för barnen, för ungdomarna och för området.

– Vi vill visa att vi kan, visa barnen  att man inte behöver åka långt för att vara med i ett bra lag och vi växer hela tiden, säger Rocio.

– Vår vision är att bli en av Göteborgs största Basketklubbar, avslutar Mirko innan de alla måste springa ned till matchen i Hammarkullehallen.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.