Rannebergen tar strid för bad och gym

Det rör på sig i Angered på frågan om bad och gyms överlevnad i Rannebergen och Hammarkullen.
Förra veckan hölls demonstrationer i Hammarkullen, på måndagen demonstrerade man i Rannebergen.

image

I helgen samlades 46 personer från 11 lokala Hyresgästföreningar från Angered på konferens, där antog man ett uttalande mot stängning av anläggningarna.
I uttalandet står bland annat ”Som boende i området tror vi att ni precis som vi anser att stadsdelen till viss del saknar trygghet, att Angered därför behöver fler mötesplatser, inte färre, att vi behöver utveckla friskvårdsarbetet, inte avveckla det, att en förutsättning till ökad simkunnighet är bassängtider, inte en minskning av dessa.”

I helgen samlades också medlemmar i Kommunal, sektion idrott & park vid de tre simhallarna och lade grunden för en egen manifestation.
– Vi värnar trygga anställningar och en god arbetsmiljö.
Förvaltningen har nu utnyttjat situationen till att inte anställa tillsvidare, utan istället tillsatt vikariat och allmänna visstidsanställningar.
Självklart kommer en eventuell stängning av de två anläggningarna också påverka vår arbetsmiljö, varför manifestationen blir viktig för oss, säger Johannes Lundberg, arbetsplats- och skyddsombud på Angered Arena.

Kampen för bad och gym i Rannebergen och Hammarkullen går nu vidare i olika former. I måndags demonstrerade personal, bad och gymgäster utanför Rannebergsbadet med krav på bevarande, renovering och utvecklande av bad och gym. Initiativet kom från Rättvisepartiet Socialisterna.

Ilskan mot att badet på nytt är hotat var påtaglig. Folk var förbannade, inte minst områdets pensionärer.

– De sa inte ett ljud om detta i valet. Jag skulle ta tillbaka min röst om jag fick möjlighet. Förbannade socialdemokrater, uttrycker en äldre dam märkbart irriterad.

image

Henning har badat i Rannebergen fyra gånger i veckan i femton år också han var upprörd och tog micken utanför badet.
– Jag blir så förbannad. I tidningen Kom i form från förvaltningen har man tre hela sidor om Angered Arena,   Rannebergen får fyra rader på sista sidan med adress till anläggningen. Man har länge velat styra om alla till Arenan.

Efter demonstrationen tog 26 personer plats inne i badets entré där diskussionen fortsatte om hur man kan gå vidare med protesterna. Diskussionen pågick i nära en och en halv timme i entrén.

Att Tidningen Nordost på lördagen hade ett reportage om att baden på nytt är hotade med rubriken ”Nedläggningsbeslut kan leda till ockupation” har höjt temperaturen och fler har fått veta om situationen som politikerna annars försökt att tala så lite som möjligt om.
Att trycket växer mot politikerna ses också i att vänsterpartiets medlemmar i Angered vill ansluta till protesterna trots att V inte gått ut med hur deras representant i idrott- och föreningsnämnden kommer rösta.

Rättvisepartiet Socialisterna, personal och brukare vid bad och gym i Angered, Hammarkullen och Rannebergen har i ett års tid kämpat för badens bevarande, renovering och utvecklande sedan de i oktober 2013 då anläggningarna tillfälligt räddades av protester.

Det finns stor potential vid anläggningarna i Hammarkullen och Rannebergen men det saknas politiskt intresse från nämndens styrande för att genomföra dem.
Detta är viktiga samlingsplatser, det är således mer än bad och gym. Med tanke på avsaknaden av annan social service i områdena blir det än viktigare att bevara dem. Men man skulle kunna utveckla dem ännu mer som samlingsplatser.

Båda anläggningarna är belägna centralt på torgen som saknar cafeteria, man skulle kunna ha ett fokus på café också som finns vid många bad och gym, båda har möjlig plats till uteservering till en cafédel om det fanns intresse från förvaltningen.

– Man skulle kunna inrikta sig än mer till friskvård, kostvanor, massage osv. förutom simskola och vattengymnastik, varför inte hamambad? Men det saknas politiskt intresse att titta på möjligheter, säger Amer Mohammed Ali, Rättvisepartiet Socialisterna.

I Göteborgs kommun har man riktlinjer om öppenhet till såväl anställda som brukare, men med den nya turen om bad och gym i Hammarkullen och Rannebergen har man lagt locket på. Politiker i nämnden är inte intresserade av att svara på frågor.

Anna Johanssons, nämndens Socialdemokratiska ordförande har inte svarat i telefonen och inte heller på upprepade lämnade meddelanden och sms.

Diako Sheikh från Socialdemokraterna säger inte mycket på Offensivs frågor;

– Vi diskuterar frågan mer kan jag inte säga, vi kommer med besked, säger Diako.

Stefan Yanelli också han från Socialdemokraterna var än mindre talför när Offensiv ringer upp;

– Jag har inget att säga över telefon, du kan skicka mig ett mail om du har frågor.

Borgarna svarar på samma sätt. David Lega vice ordförande i nämnden och kristdemokrat har i två veckor bara kommunicerat via sms och meddelar där bara att han vill ha kommunikation via mail.

Hampus Magnusson, Moderaterna å sin sida säger till Offensiv att borgarna kommit överens om att inte delta på politikerutfrågningen och att alla andra frågor får tas med David Lega, kd.

Politikerna var tysta under hela valet trots frågor från allmänheten och inte minst från Rättvisepartiet Socialisterna som krävde svar. Då politikerna inte vill svara på frågor över telefon trots att beslutet som ska upp i december närmar sig, så får de nu möjlighet att göra det på ett öppet möte på Angered Arena den 26 november kl 18.00 då Rätt att simma bjuder in till politikerutfrågning.
Kommer de inte då får vi gå till dem.

Kristofer Lundberg

image

image

image

image

image

image

image

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.