230 kurder arresterade i Iran

230 kurder arresterade av Iranska regimen för att slå ned solidariteten med Kobanê och förhindra en resning på hemmaplan mot Islamiska republiken.

image

Den Kurdiska revolutionen i Rojava, västra Kurdistan (Syrien) vars spjutspets kan ses i försvaret av staden Kobanê har inspirerat en hel värld, inte minst kurder i regionen.

En kurdisk resning sprider sig nu i alla ockuperade delar av Kurdistan och har fått marken att skaka under fötterna på makthavarna i Thehran, Ankara, Damaskus och Bagdad.
Den internationella solidaritetsdagen för Kobanê samlade 10 000-tals i en rad länder inte minst i Iran och Turkiet

Enligt Kurdistan Press Agency, har 230 kurder arresterats i kurdiska städer i Iran när de den 1 november demonstrerade sitt stöd för folkmotståndet i Kobane.
En våg av gripanden och försvinnanden sprider sig där senast rapporter är från Sanandaj där 35 kurder arresterades under en fredlig demonstration. Det var när demonstrationen också riktade slagord mot Iranska regimens förtryck som polisen slog till.

Detta avslöjar motsägelsen i Irans ”stöd” till att bekämpa Islamiska Staten (ISIS).
Islamiska republiken Irans syfte med motståndet mot ISIS handlar inte om stöd till kurderna, mänskliga rättigheter eller sätta stopp för den etniska rensningen utan om att stärka det sekteristiska shia-styret i Irak och Assadregimen i Syrien och i slutändan stärka sin egen possition i regionen.

Genom att i internationell press uttrycka stöd för Kobanê och kampen mot ISIS hoppas Iran att det ska föra det egna förtrycket mot det kurdiska folket i skymundan.
De vill också ge en bild till omvärlden att Iran till skillnad från Syrien, Irak och Turkiet är ett stabilt land och då också en stabil handelspartner.

Rättvisepartiet Socialisterna ger vårt fulla stöd till såväl det iranska som kurdiska folkets motstånd mot Islamiska republiken.
Det finns en undertryckt ilska mot det kapitalistiska prästerskapets diktatur som flera gånger resulterat i strejker och massprotester i landet.
Kurdernas kamp för mänskliga, politiska och kulturella rättigheter går hand i hand med den iranska arbetarklassens kamp mot diktaturen.

Vad som kan fälla Iranska regimen är en gemensam massrevolt där arbetarklassens strejker och organisering ställer sig i fronten.
En rörelse som garanterar alla förtryckta minoriteter fulla rättigheter och kurderna självstyre eller en egen stat om man så vill.

Kristofer Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s